18:28 / 26.05.2023.

Autor: DM/ADJ

Milko Lazar, novi CD

Skladatelj Milko Lazar

Skladatelj Milko Lazar

Foto: ADJ / TVSLO

Rođen u Mariboru 1965., Milko Lazar slobodno se može smatrati slovenskim skladateljem mlađe generacije. Njegova je glazba inovativna, neopterećena bilo kakvim natruhama iz djela njegovih glazbenih uzora, premda ih svakako ima. Iznimno je plodan skladatelj: od 1992. godine objavio je četrdesetak nosača zvuka. Najnoviji CD neka je vrsta retrospektive, splet kompozicija koje su odoljele izazovima vremena.


Ako je nekom glazbenom pravcu doista predan, onda bi to mogao biti jazz, pa to ovako tumači: "Možda je ta moja jazzovska pozadina upravo ono što me čini bitno drugačijim od većine mojih kolega, koji nemaju to iskustvo. Meni jazz pruža iskustvo konstantnog kretanja i prihvaćanja novog i nepredvidivog. Ja sam improvizator, a kada improviziraš ni iz čega, prihvaćaš sve što dođe u sljedećoj stotinki sekunde."

Milko Lazar, novi CD

Milko Lazar, novi CD

Foto: ADJ / TVSLO

No, Lazar je i vrstan multiinstrumentalist – studirao ej, između ostalog, klasični glasovir, čembalo i baroknu glazbu. Uz to je petnaest godina radio u Big Bandu RTV Slovenije kao prvi alt saksofonist i dirigent. Skladao je i za Simfonijski orkestar RTV Slovenije te orkestar Slovenske filharmonije. Djela su mu izvođena po cijeloj Europi i širom svijeta: od Kine i Rusije do obiju Amerika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!