10:56 / 25.05.2023.

Autor: DM/ADJ

Kazališta kralja Ludwiga II.

U mašti kralja Ludwiga II.

U mašti kralja Ludwiga II.

Foto: ADJ / BR

Bila mu je to prilika da pobjegne od mrske svakodnevice u zamišljene svjetove. Uranjao bi u puste želje, prepuštao se egzotičnim i bajkovitim scenarijima te bar na nekoliko trenutaka otplovio do nekog idealnog mjesta. Kolika je bila ta strast, i kako ju je prilježno slijedio, svjedoči kabinetska izložba naslovljena "U mojoj mašti. Svijet ekskluzivnih predstava kralja Ludwiga II.". U kraljev osobni kazališni svijet uvode nas minhenska Rezidencija i Njemački kazališni muzej, svakodnevno od 19. travnja do 30. srpnja ove godine. 

Kazališni svijet Ludviga II.

Kazališni svijet Ludviga II.

Foto: ADJ / BR

Prikazani su izložbeni modeli pozornica, dizajni scenografija i kostima, fotografije pojedinih trenutaka u predstavama, pa i uzorci dijelova scene što ih je kralj sam znalački projektirao. Izvorni tekstovi i redateljske bilješke pružaju uvid u "kraljevski program", a prikupljeni predmeti pokazuju perfekcionističku strast Ludwiga II. ka tada najnovijoj scenskoj tehnologiji, cjelokupnoj kazališnoj opremi i glumcima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!