18:13 / 26.05.2023.

Autor: DM/ADJ

Daskanje usred Münchena

Eisbach City Wave

Eisbach City Wave

Foto: ADJ / BR

Tko sanja o savršenom oceanskomsurferskom valu, može dvadeset sati letjeti do Havaja… Ili skoknuti do bavarskog Eisbacha. Evo dokaza!

Iako stotinama kilometara udaljen od mora, München je surferska metropola zahvaljujući riječnom valu Eisbachwelle. Rijeka Eisbach je, doduše, nekoliko stupnjeva hladnijaod Tihog oceana. Ali takozvani stojni valovi stvaraju ugođaj vrlo nalik izvorniku – golemom umjetnom valu, koji su razvili supružnici Susi i Rainer Klimaschewski, inženjeri na pragu osmog desetljeća života i nekadašnji surferi svjetske klase. Svoj "City Wave" doista su najprije testirali na Havajima prije negoli su ga donijeli i u Europu.

Susi i Rainer Klimaschewski

Susi i Rainer Klimaschewski

Foto: ADJ / BR

Zahvaljujući njihovom projektu od prije 40 godina, ulaz u Englischer Garten postao je svjetski poznato kao najveća, najbolja i najustaljenija lokacija za daskanje u središtu nekog grada. Rijeka Eisbach zapravo je umjetno stvorena i izbija iz podzemlja samo nekoliko koraka od umjetničke galerije "Haus der Kunst", nasuprot broju 22 ulice Prinzregentenstrasse u četvrti Lehel. Na njezinu izlazu je kamena stepenica, građena tako da stvara postojan val visok oko pola metra.

Suferi na Eisbachu

Suferi na Eisbachu

Foto: ADJ / BR

Nekad je to bio posve prirodan val – ali bi nastajao samo kada se šljunak nakupi u riječnom koritu i blokira vodenu struju. Surferi su ga otkrili već tada, međutim, imali su na raspolaganju samo nekoliko tjedana godišnje, a nikad nisu mogli točno znati kad će to biti zbog hirovitih vremenskih prilika. Osamdesetih godina prošloga stoljeća prvi je to pokušao promijeniti Walter Strasser: postavio je željeznički prag u bočno korito rijeke. Danas, pak, minhenski surferi imaju i mobilnu rampu s kojom mogu stabilizirati valove.

Hawaii Giant Surf Wave

Hawaii Giant Surf Wave

Foto: ADJ / BR

Kad su u ronilačkim odijelima, oni mogu jahati na valovima kad god žele bez ozbira na vremenske uvjete, čak i zimi. Njihove vratolomije uvijek privuku radoznalo mnoštvo, pogotovo kad se pojave međunarodne zvijezde surferske scene, recimo Jack Johnson ili Garret McNamara. Surfanje je olimpijska disciplina od Olimpijskih igara u Tokiju 2020., a u Münchenu živi trostruki europski prvak u ovome sportu Tao Schirrmacher, zvijezda koja upravo ovdje trenira već gotovo 15 godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!