14:04 / 21.02.2023.

Autor: DM/ADJ

Zločin protiv okoliša

Suđenje za ugrozu prirode

Suđenje za ugrozu prirode

Foto: ADJ / MTVA

U Mađarskoj je uspostavljen Vladin ured za zaštitu okoliša, očuvanje prirode i gospodarenje otpadom. On djeluje kao prvostupanjsko tijelo kojemu se moraju podnijeti zahtjevi za sve radnje povezane sa zaštićenim životinjskim ili biljnim vrstama koje se smatraju nacionalnim blagom. Njemu odgovaraju općinski uredi, čija nadležnost pokriva zaštićena područja od lokalnog značaja.


Zaštićena područja od državnog značaja su, primjerice, nacionalni parkovi, područja zaštićenog krajobraza i spomenici prirode prve kategorije. Zaštićenim područjima od lokalnog značaja smatraju se prirodni rezervati, parkovi prirode i ostali spomenici prirode. Oni su jasno označeni znakovima uz prilazne ceste i na više mjesta unutar samih tih prostora, evidentirani su u katastru nekretnina, a lako ih je identificirati purem internetskih tražilica.

Suđenje za ugrozu prirode

Suđenje za ugrozu prirode

Foto: ADJ / MTVA

Usto je upućen poziv svim stanovnicima zemlje da prijave sve sumnjive aktivnosti koje mogu naštetiti okolišu i zaštićenim vrstama. Tako su se pred licem pravde našla i četvorica muškaraca osumnjičenih da su ustrijelili zaštićenog strvinara i nekoliko drugih zaštićenih ptičjih vrsta. Tereti ih se za zločin protiv okoliša, kategoriju odnedavno uvedenu u mađarsko krivično pravo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!