14:03 / 21.02.2023.

Autor: DM/ADJ

Mariborski muzej slavi

120 godina mariborskog muzeja

120 godina mariborskog muzeja

Foto: ADJ / TVSLO

Predstavljanje istaknutih predmeta iz 18 zbirki Pokrajinskog muzeja Maribor na Dan kulture 8. veljače obilježilo je početak proslave 120. obljetnice jedne od najvažnijih muzejskih ustanova u Sloveniji. U ožujku kreće projekt "Gremo mi na svoje", suradnja šest javnih ustanova s kojima muzej dijeli svoje početke. Njemu će prethoditi okrugli stol gdje će, između ostalih, sudjelovati Pokrajinski arhiv Maribor, Umjetnička galerija Maribor, Sveučilišna knjižnica Maribor, Sinagoga Maribor, mariborski Zavod za zaštitu kulturne baštine.


Potom će Pokrajinski muzej Maribor sa svakom od tih javnih ustanova pripremiti poseban program, kako bi se istaknule njihove dodirne točke, dostignuća, sadašnji izazovi i planovi za budućnost. Rezultate će pratiti virtualna izložba. U listopadu se priprema posebno izdanje međunarodnog stručnog simpozija MUSEOEUROPE, što ga ovaj muzej organizira od 2012., u Viteškoj dvorani. 

120 godina mariborskog muzeja

120 godina mariborskog muzeja

Foto: ADJ / TVSLO

Vrhunac cjelogodišnjeg programa očekuje se u prosincu, kad će biti otvorena privremena izložba zasad radnog naziva "Iluminiranih 120" i uz nju opsežna znanstveno-popularna monografija u kojoj će biti izloženo 120 predmeta iz 23 općine Podravja, Pohorja te Kozjaka i Slovenskih gorica, gdje muzej djeluje. Naglasak je na podrijetlu predmeta kulturne baštine i njihovim digitalnim interpretacijama, u kojima bi se trebali iskazati studenti Fakulteta za strojarstvo Sveučilišta u Mariboru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!