14:23 / 27.02.2023.

Autor: DM/ADJ

Planinarska sela bez snijega

Alpe bez snijega

Alpe bez snijega

Foto: ADJ / BR

U ovo doba godine na bavarskim skijalištima morao bi biti duboki snijeg. Ali sad je u takozvanim "planinarskim selima" prilično napeto: zime kao da nema. 

Veljača je, a u mjestima kao što su Oberjoch u Allgäuu ili Brauneck kod Lenggriesa još se jedva može skijati. Jednostavno nema snijega. Klimatske promjene uzimaju svoj danak. Naime, takozvana planinarska sela – u Bavarskoj su to Ramsau, Kreuth, Sachrang i Schleching – nisu se oslanjala na masovni turizam, velike žičare i hotele. Ona žele ponuditi alternativu blisku prirodi, pa čak i u teškim uvjetima poput sadašnjih, u srcu zimske sezone bez snijega. 

Planinarska sela nekad

Planinarska sela nekad

Foto: ADJ / BR

Dovodi li to u pitanje strategiju izbjegavanja tehničkih pomagala koja jamče masovni turizam? Hoće li se ona dugoročno ipak potvrditi kao ispravna? U čemu je zapravo stvar s tim planom održivog turizma za koji su Sachrang i Schleching čak dobili nagradu Njemačkog alpinističkog kluba 2017. kao uzorna alpska mjesta? Tada je isticano kako ta mjesta imaju jasan plan razvoja svoje zajednice i drže se profila gostiju koji daju prioritet očuvanju prirode tako da se ne narušava struktura seoskog života.  

Alpe bez snijega

Alpe bez snijega

Foto: ADJ / BR

To znači smještaj u malim kućama umjesto velikih hotela, jačanje obiteljskih gospodarstava, kojima je prioritet slobodan uzgoj stoke i proizvodnja domaće hrane. To je pravi protumodel razvikanim skijalištima s umjetnim snijegom, čija proizvodnja traži veliku potrošnju energije i u konačnici pridonosi globalnom zagrijavanju. Doista, ljudi koji upravo njih odabiru kao destinaciju za svoj zimski odmor prilično su fleksibilni i ne prave dramu ako će umjesto skijanja planinariti ili se baviti nekim drugim rekreativnim aktivnostima.  

Alpe bez snijega

Alpe bez snijega

Foto: ADJ / BR

Međunarodni projekt mjesta koja nose zaštićenu oznaku Planinarsko selo pokrenuo je 2008. godine Austrijski alpinistički klub, a danas ih ima više od 30: u Sloveniji, Italiji, Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj. Ciljna skupina su mlađi ljudi, osjetljivi na ekološke životne premise. Problem je što se o ovom konceptu još nedovoljno zna, a pandemija je mnoge ljubitelje snježnih sportova učinila pomalo nervoznima, jer su im skije predugo skupljale prašinu. Kako god bilo, ekološki poljoprivrednici bavarskih održivih turističkih odredišta ne kane odustati od svojeg nauma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!