14:13 / 27.02.2023.

Autor: DM/ADJ

Najljepše hrvatske knjige

Hrvatske "najilustracije"

Hrvatske "najilustracije"

Foto: ADJ / HTV

Natječaj pod naslovom "Hrvatska lijepa knjiga" postoji već niz godina. Riječ je o načinu prikupljanja najbolje ilustriranih knjiga za čitatelje svih uzrasta u Hrvatskoj, s ciljem da ih se organizirano predstavi domaćoj i međunarodnoj javnosti. Ove godine članovi ocjenjivačkog suda morali su birati između 175 izdanja, što nije bio nimalo lak zadatak. 


Nakladnici se redovito rado odazivaju, kako zato što prepoznaju entuzijazam koji prati cijeli proces odabira, tako i zbog toga što se djela koja uđu u najužu selekciju nose na ugledne svjetske književne sajmove, poput onih u Leipzigu i Frankfurtu. Nakon ovog drugog, odabrane knjige postaju dio fonda Njemačke nacionalne knjižnice i Njemačkog muzeja knjiga i pisanja.

Hrvatske "najilustracije"

Hrvatske "najilustracije"

Foto: ADJ / HTV

U prosudbenom povjerenstvu bili su akademski slikar-grafičar i akademski snimatelj Luka Gusić, akademski slikar-grafičar Danijel Srdarev i izv. prof. dr. sc. Nives Tomašević s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Nakon strogog postupka i višestrukih usuglašavanja, odlučili su se za 18 naslova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!