14:56 / 27.02.2023.

Autor: DM/ADJ

Matea Benedetti i zdrava moda

Matea Benedetti

Matea Benedetti

Foto: ADJ / TVSLO

Slovenska dizajnerica svjetskog glasa imala je namjeru baviti se zdravom, a ne luksuznom, modom. No upravo se to dogodilo kad je svijet otkrio njezine zanosne modele od održivih materijala.

Matea Benedetti svojim je modnim kreacijama doživjela planetarni uspjeh. Talijanski "Vogue" svrstao ju je među dvadeset današnjih najperspektivnijih dizajnerica održive mode, a magazin "Upscale Living" stavio uz bok Stelli McCartney. 2019. osvojila je godišnje priznanje "Butterfly Award" udruženja "Positive Luxury", koje dodjeljuje certifikate za održive brendove, godinu kasnije "Elle Style Award", a odmah potom "Global Vegan Award" za najbolji veganski luksuzni brend.

Matea Benedetti

Matea Benedetti

Foto: ADJ / TVSLO

Posebno je zapažena bila njezina biorazgradiva haljina, što ju je na 94. dodjeli Oscara u Dolby Theatreu u Los Angelessu nosila glumica i klimatska aktivistkinja Maggie Bard, čiji su kćerka i sin Billie Eilish i Finneas nagrađeni za pjesmu "No Time to Die" u filmu o Jamesu Bondu. Na Tjednu mode u Milanu smijala se jer njezini modeli izgledaju najsiromašnije, a u stvari su najskuplji. Stvar je u tome što ona sama kontrolira proizvodnju materijala, a oni moraju biti potpuno održivi – od vrste prirodnih vlakana do prava radnika koji ih rade.  

Matea Benedetti

Matea Benedetti

Foto: ADJ / TVSLO

Zapravo, ona je pionirka u području održive mode u svijetu, a to je još uvijek povezano s visokim troškovima, pa i nerazumijevanjem okoline. No tvrtka Benedetti Life, koju je pokrenula nakon završetka ljubljanskog Fakulteta prirodnih znanosti i inženjerstva i School Of The Arts u Utrechtu, te višegodišnjeg kostimografskog rada za kazališta, posluje sasvim dobro. Tipični materijali s kojima radi su tencel od regenerirane celuloze, umjetna koža ananasa ili piñatex, umjetna koža od kore jabuke, biljna svila i organski pamuk. Obojani su isključivo netoksičnim prirodnim pigmentima. 

Matea Benedetti

Matea Benedetti

Foto: ADJ / TVSLO

I premda je prošloga rujna stigla i do Ujedinjenih naroda predavanjem o kreativnoj industriji kao generatoru dodane vrijednosti u kružnom gospodarstvu, Matea ističe kako je i dalje skromna Primorka iz Kopra, koja se nada da će ljudska svijest uskoro biti na tom stupnju da se u svako djelovanje uključi i briga za okoliš. Ona je svoj veliki korak napravila: njezini su klijenti u svakom trenutku upoznati sa svim točkama lanca proizvodnje u kojem nastaje odjeća koju nose. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!