14:16 / 21.02.2023.

Autor: DM/ADJ

Hrvatski ovčar, pas za rad i radost

Hrvatski ovčar

Hrvatski ovčar

Foto: ADJ / HTV

Vrijedan, pouzdan, privržen, brižan prema djeci, odan obitelji – kad bi se odnosile na čovjeka, te bi osobine svakako činile osobu s kojom želite imati posla. A kamoli kad je riječ o psu. 

Hrvatski ovčar najpoznatiji je autohtoni pas krajeva poput Slavonije i Korduna. Ta se pasmina prvi put spominje još 1374. u zapisu biskupa Petra kao "Canis pastoralis croaticus". Pronašao ju je u arhivima đakovačke biskupije veterinar prof. dr. Stjepan Romić, koji 1935. pokreće postupak međunarodne standardizacije, dovršen tek 1969. Najstariji zapisi kažu kako je ovaj kudravi pratilac stigao s Hrvatima u velikoj seobi naroda u 7. stoljeću, a u opisu mu stoji da je "pas odličan za čuvanje stada svih domaćih životinja".  

Hrvatski ovčar

Hrvatski ovčar

Foto: ADJ / HTV

Visok do pola metra, prosječne težine petnaestak kilograma, ima krasnu sjajnu i mekanu crnu kovrčavu dlaku. U krugovima kinoloških stručnjaka toleriraju mu nešto bijelih vlasi na tijelu, ali samo ako su ravnomjerno raspoređene, nikako u pramenovima. Dopušten je samo manji bijeli "plastron" na prsima. Ali vlasnici, koji se ne bave profesionalno uzgojem pasa, ne mare za te sitnice, jer se odmah zaljube u prijateljsku narav psića koji ih dopadne.


Hrvatski ovčar

Hrvatski ovčar

Foto: ADJ / HTV

Skroman je, izdržljiv, otporan na bolesti, poznat kao jedna od najkooperativnijih psećih vrsta, koja lako trpi druge kućne ljubimce, čak i hirovite mačke. Kad ga se počne dresirati, iznimno brzo uči, ali onaj tko se u to upusti mora znati da mu treba neprekidno izmišljati nove izazove. On ima toliko energije da ga nedostatak čvrstog odgoja i raznovrsnih zadaća može učiniti nervoznim, pa i napasnim.

Hrvatski ovčar

Hrvatski ovčar

Foto: ADJ / HTV

Treba mu dosta prostora da se svakodnevo istrči. Naravno, u genetskom pamćenju mu je uvijek stado, koje treba voditi i dovoditi u red. Zato se izvrsno snalazi u svim poslovima koji podrazumijevaju neki oblik odgovornosti – bilo da je čuvar, stočar, potražni pas, ili prvak natjecateljskih izložbi. Naša priča predstavlja nekoliko "radnih mjesta" hrvatskih ovčara s kraja na kraj zemlje. Svi imaju različite osobnosti, a zajedničke su im ponajprije prilagodljivost i srčanost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!