14:43 / 27.02.2023.

Autor: DM/ADJ

Bolzano, Doganov novi dom

Dogan Bayrak ispred svog restorana

Dogan Bayrak ispred svog restorana

Foto: ADJ / RAU BZ

Danas spravlja kebab u svome restoranu i sretno živi s obitelji u Južnom Tirolu. No Dogan Bayrak morao je pobjeći iz svoje zemlje kako bi našao mjesto koje će zvati domom.

Domaćin malog restorana na Trgu Matteotti u središtu Bolzana, uz pizze i sve vrste europske brze hrane, spravlja tradicionalna jela, koja je naučio kuhati u roditeljskom domu. Dogan je Kurd iz Erzincana u Turskoj. Vrlo je druželjubiv, no iza njegova uvijek nasmiješena lica krije se priča o prisilnom iseljavanju u potrazi za mirnijim životom. 

Fast Food Matteoti

Fast Food Matteoti

Foto: ADJ / RAI BZ

2007. iskrcao se na jugu Italije kao politički emigrant u bijegu pred konstantnom diskriminacijom kojoj je bio izložen njegov "narod bez domovine". Tada je u Turskoj ostavio suprugu Hatun i djecu Umuta i Ulasa. Opet ih je mogao zagrliti tek 2011., nakon što se nastanio u Bolzanu, gdje je uspio pokrenuti vlastiti posao i stekao materijalnu sigurnost. Dosad je već proširio posao na tri lokacije, gdje ima devet zaposlenih, i uredno plaća porez. 

Fast Food Matteoti

Fast Food Matteoti

Foto: ADJ / RAI BZ

Inače se u cijeloj Italiji bilježi stalni porast broja poduzetnika rođenih u inozemstvu. Imigracija je uvijek složena tema. Pozornost se često usmjerava na njezine negativne aspekte, no, uspijemo li samo gledati širom otvorenih očiju i slušati što ljudi govore, možemo otkriti nesvakidašnje priče izvan i iznad svih političkih shema. To su najčešće priče o početku od nule, odlučnosti i vjeri u vlastite sposobnosti, prijaznosti i spremnosti na prilagodbu novoj sredini. 

Novi život Dogana Bayraka

Novi život Dogana Bayraka

Foto: ADJ / RAI BZ

Upravo je takva i Doganova sudbina. Tek sad, nakon dosta godina, on može mirno pripovijedati o uspomenama na svoju zemlju, novoj sretnoj svakodnevici, planovima za budućnost obitelji u Italiji i realnim željama za budućnost svojih sinova, bilo gdje u svijetu odlučili živjeti. Naučio je, kaže, da uvijek moramo zahvaljivati Bogu na svemu što nam daje, a iznad svega biti sretni kada imamo zdravlje, jer ono je najvažnije dobro. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!