14:09 / 21.02.2023.

Autor: DM/ADJ

Audicija za Landshutski pir

Pir u Landshutu 2023.

Pir u Landshutu 2023.

Foto: ADJ / BR

"Landshuter Hochzeit" jedna je od najomiljenijih općenarodnih veselica s povijesnom tematikom u Bavarskoj i jedan od najvećih srednjovjekovnih festivala u cijeloj Europi. Njime cijeli grad Landshut u srpnju svake četvrte godine obilježava vjenčanje mladog vojvode Georga s poljskom kraljevnom Hedvigom davne 1475. Uprizorenje toga vjenčanja zbog pandemije koronavirusa moralo se ovaj put čekati punih šest godina. 

Pir u Landshutu

Pir u Landshutu

Foto: ADJ / BR

Nestrpljivi su gledatelji, koji su već počeli kupovati ulaznice preko interneta, narudžbenica, ili dugim stajanjem u redu ispred ureda za turističke informacije od 6 sati ujutro već prvog dana prodaje. A sigurno su još nestrpljiviji budući kostimirani sudionici svih aktivnosti koje podrazumijeva jedno takvo slavlje – od dvorske svite i gostiju pira, do svirača i plesača, krojača i postolara, mesara, kuhara, krčmara…


Audicije su počele već ovoga mjeseca, jer valja odabrati gotovo tisuću uloga, a ima bar tri tisuće prijavljenih. Članovi komisije za odabir gledaju na svaki detalj: dob, visinu, figuru, posebne talente, sve do boje očiju i dužine kose. Dogodi li se da je nekoliko kandidata jednako prikladno za neku ulogu, odlučuje ždrijeb. A ako ih i ne izaberu, svi su pozvani da se pridruže slavlju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!