18:32 / 20.07.2023.

Autor: DM/ADJ

Šuma novorođenčadi

Sadnja mladica za novorođene

Sadnja mladica za novorođene

Foto: ADJ / MTVA

Slikovito i lijepo ime dobio je program mađarske vlade kojim se predviđa sadnja barem jedne mladice stabla za svako novorođeno dijete u državi. Prvo je posađeno 2020., kad je lansirana akcija "Šuma novorođenčadi". Dio je to šireg plana, sukladno obvezama što ih podrazumijeva nacionalna strategija za zaštitu prirode i klime.


Želja je organizatora da za svako dijete posade i do deset mladica. Sudeći prema podacima o natalitetu, tako bi svake godine trebalo niknuti oko milijun novih stabala, čime bi se stvorile nove šume i pomladile goleme pošumljene površine širom Mađarske. 

Raste mađarska šuma novorođenčadi

Raste mađarska šuma novorođenčadi

Foto: ADJ / MTVA

Poznat je običaj da se posadi stablo ispred kuće kad u nju stigne prinova. A prvi projekt sadnje drveća širih razmjera pokrenut je u britanskoj pokrajini Wales 2008. Desetljeće kasnije on se proširio u suradnji s afričkom Ugandom, pa danas predviđa da se za svako novorođenče posadi i jedno stablo u području Mbale, koje je gotovo iskrčeno, a nekad je bilo bogato biološkom raznolikošću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!