18:21 / 20.07.2023.

Autor: DM/ADJ

Monotema - Prijelaz Watzmann, alpski izazov

Prijelaz preko Watzmanna

Prijelaz preko Watzmanna

Foto: ADJ / BR

Svakog ljeta međunarodni magazin "Alpe Dunav Jadran" emitira premijerno monotematska izdanja emisije. To su pomno odabrani dokumentarci koprodukcijskih partnera. Ovaj put sezonu otvara pustolovni dokumentarac Bavarske televizije.

Watzmann je dominantni planinski masiv na istoku Bavarskih Alpa. Taj zahtjevni uspon usred zaštićenoga područja nacionalnoga parka uzdiže se visoko iznad Berchtesgadenske kotline i privlači poglede fascinantnom ljepotom. Svladati taj vršni greben izazov je za sve planinare - pogotovo za dvanaestogodišnjaka, čak i ako je odrastao u planinama. Korbinian Reiser pratio je uvijek oca pri njegovim entuzijastičnim pothvatima, a ovaj put im se pridružio i nadzornik gorske službe spašavanja Ramsa – iz sigurnosnih razloga, ali i radi iznimna sportskog doživljaja. 

Planinarski dom Watzmann

Planinarski dom Watzmann

Foto: ADJ / BR

Smještena usred jedinog Alpskog nacionalnog parka u Bavarskoj, ova planina ima bogatu povijest, oko koje su se isplele mnoge priče. Taj klasični alpski vrh oduvijek je bio zahvalan teren za planinare i penjače. Recimo, Heinz Zembsch se popeo opasnom istočnom stijenom stotine puta. Slijedi ga u stopu Thomas Huber, otac poznatog alpinističkog para, poznatog kao braća Huber. 


Prije mnogo godina postojali su planovi za izgradnju žičare do planinskoga vrha. No, zahvaljujući upravi nacionalnog parka, plannina je proglašena spomenikom prirode i zaštićena od gospodarskog razvoja. Planinari su zahvalni što je tako. Neponovljivo iskustvo uspona oni rado plaćaju znojem, a ponekad i poderanim koljenima. 

Prijelaz Watzmann

Prijelaz Watzmann

Foto: ADJ / BR

Nakon ove pustolovine, Korbi je ostao životno povezan s Watzmannom. Danas je predsjednik Udruge planinskih vodiča Berchtesgadena. Nakon položenog ispita za zvanje planinskog vodiča s državnim certifikatom, odustao je od studija i svoju strast pretvorio u posao. Njegov je cilj doživjeti planine u svim njihovim aspektima i prenijeti tu radost drugma. Sada je i član tima za obuku planinskih vodiča i jedan od ispitivača na Tehničkom sveučilištu u Münchenu, koje provodi obuku i državne ispite za vodiče.

Korbi na vrhu Watzmanna

Korbi na vrhu Watzmanna

Foto: ADJ / BR

Svaki put kad stigne na taj planinski vrh, Korbinian Reiser iznova shvaća koliko se taj napor isplati. Kaže: "Kad sam gore, to je pravi užitak. Gledam oko sebe ljude koji su to ostvarili prvi put: oči im sjaje, neke i zasuze, jer san se ostvario". 


Priču o njegovom prvom dječačkom usponu možete ovdje pogledati u tri logične desetominutne cjeline.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!