13:52 / 25.07.2023.

Autor: DM/ADJ

Mercedes u Kečkemetu

Pogoni Mercedesa, Kečkemet

Pogoni Mercedesa, Kečkemet

Foto: ADJ / MTVA

Iduće godine počinje proizvodnja električnih modela Mercedesovih automobila u Mađarskoj. Dio je to programa kojim se predviđa udvostručenje proizvodnje tvornice koja već postoji u Kecskemétu. Ona će tako postati jedna od najvažnijih jedinica europske grupe ove poznate marke vozila. A to istodobno znači razvoj lokalne infrastrukture i otvaranje velikog broja novih radnih mjesta u cijeloj pokrajini Maloj Kumaniji (Kiskunság). 

Pogoni Mercedesa, Kečkemet

Pogoni Mercedesa, Kečkemet

Foto: ADJ / MTVA

Prema različitim pokazateljima, industrija električnih automobila jedna je od budućih okosnica europskoga gospodarstva. Očekuje se da će zemlje koje će imati najbrži i najdinamičniji financijski rast biti one koje mogu privući najviše ulaganja u električne automobile.Zato mađarske vlasti smatraju posebno važnim što je Mercedes za središte svoje strategije elektromobilnosti stavio upravo u njihovu zemlju.


U Kečkemetu se od početka godine grade nove tvorničke hale za proizvodnju modela više klase. Radi se i na doobuci mladih inovatora, nakon što je međunarodna tvrtka odigrala pionirsku ulogu u njihovom dualnom strukovnom obrazovanju.Tu ključnu ulogu imaju predavači i majstori iz Njemačke. Inače, Mercedes već zapošljava gotovo pet tisuća ljudi u Mađarskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!