13:59 / 25.07.2023.

Autor: DM/ADJ

75 godina Puppenkiste

Kazalište Augsburger Puppenkiste

Kazalište Augsburger Puppenkiste

Foto: ADJ / BR

To je ime poznato u cijeloj Njemačkoj i u inozemstvu. Jim Button, zajedno s prijateljem Lukeom vozačem lokomotive, iz malog je augsburškog kazališta pošao u svijet prije više od sedam desetljeća. Njegovo putovanje traje do danas. No lik s kojim je sve počelo bio je Mačak u čizmama. Njegov "otac" Walter Oehmichen u Drugom svjetskom ratu je kao vojnik bio smješten u školi blizu Calaisa u Francuskoj. Ondje je kupio prijenosno kazalište lutaka i po povratku kući pretvorio ga u posao.

Walter Oehmichen

Walter Oehmichen

Foto: ADJ / BR

Svoju dugu tradiciju «Augsburger Puppenkiste» duguje u velikoj mjeri i televiziji. 1953., pet godina nakon osnutka i samo mjesec dana nakon što je kanal ARD počeo s emitiranjem, lutke su se pojavile na ekranu s bajkom "Petar i vuk". Cijeli su naraštaji od tada odrastali uz zarazne pjesmimce poput "Otok s dvije planine". A more oko otoka bilo je od plave folije...


Danas je čovjek koji vuče konce Oehmichenov unuk Klaus Marschall. U trećoj generaciji, on od 1992. upravlja tvrtkom s 44 zaposlenika. Uz dječje predstave, oni imaju i program za odrasle. Prema knjigovodstvenim podacima, od osnutka su imali više od 5,3 milijuna posjetitelja i 300 produkcija. Lani je 22% posjetitelja bilo iz Augsburga, 15% iz šire okolice i 14% iz ostatka Bavarske. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!