14:57 / 11.10.2023.

Autor: DM/ADJ

Večeška kupusijada

Festival kupusa u Večešu

Festival kupusa u Večešu

Foto: ADJ / MTVA

Duga je tradicija uzgoja kupusa u mađarskom Večešu (Vécses). Naselje je poznato još iz ranoga srednjeg vijeka. Nakon turskih osvajanja postao je prava divljina, jer su svi stanovnici ili izginuli ili pobjegli. U 18. stoljeću iznova ga je podigao zemljoposjednik Antal Grassalkovich, naselivši pedesetak obitelji, uglavnom iz njemačke pokrajine Švapske. 


Prema sačuvanim ugovorima o najmu dijela poljoprivrednog imanja, svaki je novi seljak imao obvezu posaditi 150 mladica kupusa, a od prinosa je imao plemiću isporučiti godišnje nekoliko kaca ukiseljenih glavica. Društvene su se prilike mijenjale, ali tradicija se očuvala do danas. U općini sad postoji 70 registriranih manjih ili većih postrojenja za kiseljenje i to uglavnom na obiteljskim gospodarstvima potomaka njemačkih doseljenika.


Featival kupusa u Večešu

Featival kupusa u Večešu

Foto: ADJ / MTVA

Ljubav prema zemlji, način proizvodnje i alati za obradu "zelenoga zlata" nasljeđivali su se i razvijali s dolaskom novih naraštaja. Tako je Večeški kupus postao nacionalno priznat proizvod. I svake jeseni njemu je posvećen gastronomski festival. Tu se kiseli kupus može kupiti po prigodnim cijenama, a jela od njega mogu se kušati na svakom koraku. Stari recepti, koji se prenose s koljena na koljeno, ljubomorno se čuvaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!