17:39 / 16.10.2023.

Autor: DM/ADJ

Ukrajinsko-bavarske violine

Stanislav i Irina Jarošenko

Stanislav i Irina Jarošenko

Foto: ADJ / BR

Supružnici Jarošenko pobjegli su od rata s istoka Ukrajine u Landshut i ondje pokušali raditi ono što najbolje znaju – izrađivati violine. 

Stanislav i Irina Jarošenko živjeli su od izrade violina u zemlji u kojoj nebo već odavno nije ovješeno violinama. Nakon početka rata u Ukrajini stigli su u Donju Bavarsku, gdje su bili pokrenuli suradnju s lokalnim graditeljima violina, ponajprije iz nužde. Ali s vremenom je to preraslo u nešto znatno više – trajni zajednički rad, pa i prijateljstvo. Ali u trgovini s glazbenim ustanovama i prodavaonicama umjetninama i dalje im ne cvjetaju ružice. Jer posao se često mora voditi preko ratnog područja. 

Graditelji violina

Graditelji violina

Foto: ADJ / BR

Ta neželjena pustolovina počela je 23. veljače 2022. Stanislav je napokon završio posljednju violinu. Nakon stotina sati rada, glazbalo najviše kvalitete bilo je spremno za izlog u maloj radionici na Konzervatoriju u Dnipru. Dan kasnije počela je ruska invazija na Ukrajinu. Što je mogao učiniti graditelj violina? Komu ih ponuditi, kako ih zaštiti? Kako uopće osigurati prihod za preživljavanje? Pogotovo jer je i supruga iste struke. Oboje su akademski glazbenici, on također podučava violinu, a ona violu. 

Posao putem mreža

Posao putem mreža

Foto: ADJ / BR

Mjesec dana jedva da su uspijevali izaći iz stana. Naime, njihov je grad preblizu područja koja su postala tužno poznata iz svjetskih vijesti: do Donjecka je otprilike 250 kilometara, a sporna nuklearna elektrana Zaporižja još je bliže. Gledajući kako im susjedi odlaze, oni su nastojali nastaviti posao s inozemnim partnerima putem društvenih mreža. Tako su stupili u kontakt i sa studijem Mariusa Laufera i Christiana Kleina iz Landshuta, koji su tražili upravo violinu kakvu su oni mogli ponuditi.

Ukrajinsko-bavarske violine

Ukrajinsko-bavarske violine

Foto: ADJ / BR

Nije običaj da se glazbala prodaju naslijepo, pogotovo ako ih kupac nije u prilici uzeti u ruke i zasvirati. Ali ovo je bila posve neuobičajena situacija, pa su se Bavarci odlučili riskirati. Violina je krenula na neizvjesni put od dvije tisuće kilometara. Paket je stigao nakon 26 dana, a za njim i supružnici Jarošenko, koji su se odmah uključili u proizvodnju kod njemačkih domaćina. Sad žive praktički na dva kolosijeka i strpljivo čekaju trenutak kad će oni ugostiti Bavarce u svojoj domovini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!