14:53 / 11.10.2023.

Autor: DM/ADJ

Put među johama

Poučna staza nadomak Ljubljane

Poučna staza nadomak Ljubljane

Foto: ADJ / TVSLO

Nova kružna tematska staza otvorena je u močvarnom predjelu Barje nadomak Ljubljane. Riječ je o tri kilometra šetnice kroz cijeli mozaik livada, polja, vododerina i jaraka. Može se prehodati za nekih sat i pol, a pogodna je i za vožnju biciklom. Na tome putu nalazi se osam postaja koje pružaju priliku za zaviriti u svijet raznolikosti života ljubljanskih močvara te osvijestiti kako je zahtjevno pronaći ravnotežu između očuvanja i iskorištavanja prirode.

Tragom zemljovida...

Tragom zemljovida...

Foto: ADJ / TVSLO

Sve su postaje opremljene i QR kodovima, putem kojih su dostupni audio tekstovi i snimke nekih tipičnih, ali sve ugroženijih stanovnika toga staništa. Ruta je pogodna za pojedinačne i grupne ture. Na ulazu je veliki parking uz posljednju postaju gradskog autobusa, a posve je lako stići iz centra Ljubljane autobusom za samo dvadesetak minuta.


Jedan je to od rezultata petogodišnjeg projekta supnoga imena KISS s ukupnom vrijednošću od 4,12 milijuna eura, što ga sufinancira Europski fond za regionalni razvoj u 80 posto, dok preostalih 20 posto osigurava Republika Slovenija. Partneri su Javni institut ljubljanskog parka Barje, Institut Republike Slovenije za zaštitu prirode, Društvo za promatranje i proučavanje ptica Slovenije te Agencija za regionalni razvoj ljubljanske urbane regije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!