17:29 / 16.10.2023.

Autor: DM/ADJ

Mini-kuća Erzsébet Orosházi

Kućica u vrtu

Kućica u vrtu

Foto: ADJ / MTVA

Pet prostorija u manje od trideset kvadrata i mnogo mašte – takva je savršena kućica jedne Mađarice, koja u njoj živi s djecom već gotovo cijelo desetljeće.

Mala površina i gomila ideja – u ta dva pojma mogla bi u najkraćim crtama sažeti tajna ugodnoga života u mini kući. Svaki njezin kutak Erzsébet Orosházi oplemenila je tako da bude funkcionalan, a da mu opet ne nedostaje sklada i topline. Izraženo pukim brojkama to izgleda ovako: na 29 kvadratnih metara u prizemlju se nalaze kuhinja, blagovonica i dnevni boravak, a u potkrovlju dvije male spavaće sobe. U prostorijama je puno svijetla i praktičnih detalja, a svaki četvorni metar maksimalno je iskorišten.

Život u 29 kvadrata

Život u 29 kvadrata

Foto: ADJ / MTVA

Kad se odlučila graditi ovo malo privatno čudo arhitekture, imala je točno devet milijuna forinti. Toliko joj je bilo ostalo nakon rastave braka i prodaje kuće opterećene kreditom u švicarskim francima. Ni te 2014. to nije bilo mnogo novaca. Troje djece tada je živjelo s njom. Jedva su sastavljali kraj s krajem preživljavajući od mjeseca do mjeseca. Kad bi platili sve troškove za iznajmljeni stan i rate kredita, ostalo bi im jedva za hranu.

Svaki kutak funkcionalan

Svaki kutak funkcionalan

Foto: ADJ / MTVA

Uz to, ostala je bez posla i morala je brzo razmišljati kako dalje. Znala je da mora ostati blizu glavnoga grada radi traženja novog zaposlenja, a ondje su cijene stambenog kvadrata već letjele u nebo. Tri mjeseca dva šatora su im bila privremeni stan. A onda se pružila prilika za povoljnu kupnju jednog vrta u naselju Törökbálintu, petnaestak kilometara zapadno od Budimpešte. 

Spavaća soba s pogledom

Spavaća soba s pogledom

Foto: ADJ / MTVA

I Erzsébet se odlučila za "alternativno rješenje": gradnju najmanje moguće kućice vlastitim snagama. Jer se na parceli od 1100 kvadrata našla i ruševna zgradica – tek toliko da se na njezinim temeljima izgradi vikendica. Srećom, imala je iskustvo rada u građevinskoj industriji, a pomogli su joj stolar, zidar i vodoinstalater. Ne treba zaboraviti ni sinove, koji su se iskazali radovima na izolaciji i ugradnji prozora. Malo je onih koji su vjerovali da će takav pokus uspjeti. A sad se svi dive rezultatu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!