14:48 / 11.10.2023.

Autor: DM/ADJ

Zlatna kočija za Oktoberfest

Raskoš zlatnih ukrasa

Raskoš zlatnih ukrasa

Foto: ADJ / BR

Otok Frauenchiemsee, često nazvan skraćeno Fraueninsel, drugi je po veličini od tri otoka Kimskoga jezera, smještenog u gornjobarskom okrugu Rosenheim. On pak obuhvaća najmanju općinu u cijeloj Bavarskoj. Najveći je među tim otocima Herreninsel, najpoznatiji po jednoj od palača kralja Ludwiga II Bavarskog. Ona je ostala nedovršena, nakon što se okrunjeni vlasnik misteriozno utopio u jezeru u dobi od 40 godina, nakon samo desetak dana provedenih ondje. 


Mnoge stvari ondje još prizivaju raskoš za kakvom je taj osebujni vladar ludovao. A ne nedostaje mašte ni današnjim Nijemcima, koji zamišljaju kako su mogle izgledati stvari koje bi se njemu svidjele. Upravo je takva zlatna kočija, što ju je u ovogodišnjoj tadicionalnoj povorci narodnjih nošnji uz minhenski Oktoberfest predstavila delegacija Fraueinsela.

Kralj je "oživio" u svečanoj povorci

Kralj je "oživio" u svečanoj povorci

Foto: ADJ / BR

Počasni gradonačelnik gradića Kurt Lehner tom je prigodom zahvalio svim pomagačima iz Kruga prijatelja Kimskog jezera, koji su pridonijeli tome neobičnom pothvatu, rekavši: "Trebalo je mnogo truda i rada, ali uživali smo. Sad se zabavljamo cijeli dan". Dakako, raskošna je kočija izmamila mnoge uzdahe, a plan je da se trajno pohrani na Herreninselu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!