15:47 / 16.10.2023.

Autor: DM/ADJ

Barbie dindrlice

Ružičasto, ružičasto...

Ružičasto, ružičasto...

Foto: ADJ / BR

Filmski hit "Barbie" zaludio je mnoge – djevojke idu u kino u suknjicama od tila i uskim korzetima, nude se prigodne kozmetičke linije i modne kolekcije... Nije onda čudno da je i trendovska boja za bavarske dindrlice ove jeseni: ružičasta. Za strance je ovaj primjer tradicionalne ženske nošnje simbol svega što je njemačko. S druge strane, legendarna plastična plavuša odražava američki ideal ljepote. Bilo je pitanje trenutka kad će se susresti u 2023. – godini Barbike. 


Pravom prilikom za njezinu javnu promidžbu pokazala se povorka narodnih nošnji minhenskog Oktoberfesta. Objeručke ju je prihvatila i Astrid Söll, dizajnerica suvremenih narodnih nošnji iz Regensburga. Predstavila je ekskluzivne, glamurozne dindrlice izrađene od finog brokata s čipkom, jacquard tkaninama i čistom svilom.

Spoj trenda i tradicije

Spoj trenda i tradicije

Foto: ADJ / BR

U njima su se pojavile i neke njemačke zvijezde. Sve je to veselo i čini se pomalo luckstim, no poruka što ju je poslao blockbuster vrijedan milijardu dolara, a režirala ga je žena – Greta Gerwig, zapravo nadilazi sferu zabave. Ta mudro osmišljena i pitka filmska priča šalje poruku da ni za žene ni za muškarce nema zabranjenih zona, ni u modi ni u životu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!