13:20 / 16.01.2023.

Autor: DM/ADJ

Zbirka oldtimera Kaáli

Zbirka mađarskog doktora

Zbirka mađarskog doktora

Foto: ADJ / MTVA

Počelo je kao mala privatna zbirka, a danas se svatko može diviti ovoj posebnoj auto-moto zbirci, smještenoj u slikovitom seocetu Dörgicse, samo nekoliko kilometara udaljenom od Balatona. 

Doktor Géza Kaáli Nagy svjetski je poznat mađarski ginekolog. Zahvaljujući njegovoj stručnosti u području medicinski potpomognute oplodnje, proteklih je desetljeća u Mađarskoj na svijet došlo oko trideset tisuća djece. Dugo je živio u SAD-u, a prije nekoliko godina vratio se doma kako bi uživao u umirovljeničkim danima i svome hobiju: skupljanju starih automobila. No očito ovaj vrijedni profesor sve čega se prihvati mora dovesti do savršenstva. Malo-pomalo stvorio je cijeli muzej, a uz njegove automobile i motocikle put kroz vrijeme postaje stvarnost.  

Zbirka mađarskog doktora

Zbirka mađarskog doktora

Foto: ADJ / MTVA

"Staro iskustvo ili automobil koji definira neki trenutak našeg života – za mene su to uvijek jednako vrijedne i jedne od najugodnijih uspomena", kaže on. "Zapravo, kad ostarite, često počnete slagati obiteljske fotografije. I ja sam to učinio. Tako sam pronašao fotografije starih motocikala i automobila. Mladalačka putovanja od Orosháze do Szarvasa ili Hármas-Körösa, automobilom ili motociklom, značila su iskustva koja tinejdžeru u najosjetljivijoj dobi ostaju urezana u svijest i vežu ga za pojedino vozilo za cijeli život."

Zbirka mađarskog doktora

Zbirka mađarskog doktora

Foto: ADJ / MTVA

To ga je potaknulo na kupnju istog vozila čija je prva fotografija nastala u obiteljskom fotoalbumu. Uslijedio je nekadašnji očev automobil. Kako ih je obnavljao, u tome je počeo nalaziti veliku radost, a onda nastavio sustavno otkupljivati jedan po jedan model sa starih slika. U dvije godine nabavio je oko 135 vozila, kasnijih godina ponekad i više. Tako je u relativno kratkom vremenu prikupio veliku zbirku, posebnu u Mađarskoj i cijeloj Europi. 

Zbirka Kaáli

Zbirka Kaáli

Foto: ADJ / MTVA

Za svako je vozilo vezana neka zanimljivost, bilo da je to osobna uspomena, nostalgija za određenim vremenom, ili samo osvrt na velike filmske zvijezde koje su sličnim prometalima jurile cestama kroz kina njegove mladosti. Šećući među njima, doktor Nagy Kaáli ponosno govori kako njegova privatna zbirka, uz strane proizvode, zapravo predstavlja cjelokupnu mađarsku proizvodnju motocikala od kraja 1920-ih do 1975. Tu vrijednost i ljepotu on želi sačuvati za potomstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!