12:58 / 16.01.2023.

Autor: DM/ADJ

Studio za suvremeni ples, 60 godina

60 godina plesa

60 godina plesa

Foto: ADJ / HTV

Najdugovječniji plesni ansambl u Hrvatskoj i regiji postoji od 1962. Studio za suvremeni ples osnovan je nedugo nakon glasovite Škole za ritmiku i ples u Zagrebu. Prve umjetničke voditeljice Ana i Vera Maletić od početka su postavile visoke standarde, a njihove moderne koreografije ostaju kao trajno nadahnuće plesačima.


Njihov rad jednako prilježno nastavljaju Tihana Škrinjarić, Zaga Živković, Bosiljka Vujović-Mažuran, a danas Dina Ekštajn i Ana Mrak. Ono što je oduvijek bila značajka ovog vrhunskog ansambla jest održavanje vidljivosti u javnom prostoru – kroz međunarodna gostovanja, suradnju s kazalištima, plesne filmove i stalni umjetnički angažman u televizijskim programima.

60 godina plesa

60 godina plesa

Foto: ADJ / HTV

Posebnu podršku mladim plesačima pruža program Studijev Studio, namijenjen podršci mladim plesačima u radu s iskusnim kolegama, a za nastavak njihovog profesionalnog usavršavanja osnovan je 2004. g. Podmladak Studija za suvremeni ples. Šezdeseta obljetnica obilježena je pak međugeneracijskim eksperimentom: u predstavi "Bolero" na pozornici su se našli zajedno plesači u dobi od 21 do 69 godina. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!