16:51 / 11.01.2023.

Autor: DM/ADJ

Koparsko kvantno računalo

Prvo slovensko kvantno računalo

Prvo slovensko kvantno računalo

Foto: ADJ / TVSLO

Ta kutija laiku može izgledati, recimo, kao toster. A kad se uključi, čak ni informatičarima nije posve lako razumjeti filozofiju rada kvantnog računala, ako nemaju pomoć fizičara koji bi ih uputio u sustav i matematičara koji bi priredio računalne zadatke. U usporedbi s drugim elektroničkim uređajima, to je nešto posve drugo, tvrde upućeni stručnjaci.

Prvo slovensko kvantno računalo

Prvo slovensko kvantno računalo

Foto: ADJ / TVSLO

Jedan primjerak upravo toga dostignuća moderne računalne tehnike sad se nalazi u koparskom Društvu matematičara, fizičara i astronoma. Prvi je takav u Sloveniji, svakako i u široj regiji, a njegov dolazak rezultat je višegodišnjih pregovora s kineskom tvrtkom koja ima sjedište u tehnološkom parku u gradu Shenzhenu, a kvantnim se računalima bavi od 2018.


I gdje će kvantna računala biti, recimo, najupotrebljivija? Primjerice, kod izrade novih lijekova, za što sadašnja računala trebaju puno vremena pri obradi podataka. "Kvantno računalo može odjednom obraditi more važnih varijanti jedne molekule lijeka", pojašnjava Aljoša Žerjal, čijoj viziji i upornosti Slovenija duguje ovu akviziciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!