16:55 / 11.01.2023.

Autor: DM/ADJ

Otvorena mađarska klizališta

Mađarska klizališta

Mađarska klizališta

Foto: ADJ / MTVA

Jedno od glavnih mjesta društvenog života Budimpešte tijekom zimske sezone i jedan od gradskih dragulja je klizalište Városliget, u bliskom susjedstvu istoimenog jezera i dvorca Vajdahunyad. Pod zaštitom je mađarskih institucija za očuvanje spomenika, kao simbol zimske tjelovježbe i zabave još od kraja 19. stoljeća. To je najstarije europsko umjetno klizalište, koje još uvijek radi, i istodobno najveća vanjska umjetna ledena površina u Europi.

Mađarska klizališta

Mađarska klizališta

Foto: ADJ / MTVA

Naime, povijest mu seže do 29. siječnja 1870. godine, kada je klizalište prvi put primilo sve one koji su željeli klizati besplatno. Prvotno je to bila mala drvena šupa iz dva dijela, ali je izgorjela u zimu 1874. godine. Kako su se stanovnici mađarske prijestolnice bili već navikli dolaziti na klizalište, gradska je uprava dala izgraditi pravu zgradu prema nacrtima Ödöna Lechnera, koja stoji do danas.


Klizanje je inače vrlo popularan oblik rekreacije u Mađarskoj, pa se javne umjetne ledene površine mogu naći u svakom većem gradu. A otkako se ulaznice kupuju preko Interneta, nema čekanja pred njihovim ulazima, tako da je klizača više no ikad.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!