13:02 / 16.01.2023.

Autor: DM/ADJ

Najbolje jelo Mađarske

Naj jelo Mađarske

Naj jelo Mađarske

Foto: ADJ / MTVA

Mađarska poljoprivreda proizvodi kvalitetnu hranu, koje nije nedostajalo ni u posljednjim kriznim godinama. Srećom, ljudi je konzumiraju sve češće, a za ovu godinu vlada je odlučila da u javnom ugostiteljstvu mora biti najmanje 80 posto mađarskih namirnica. Sve je to istaknuo Márton Nobilis, državni tajnik odgovoran za prehrambenu industriju i trgovinsku politiku Ministarstva poljoprivrede, prilikom predstavljanja kulinarske manifestacije "Jelo Mađarske 2023". Ona nastavlja višegodišnju tradiciju promidžbe domaće kuhinje, a prijave za nju počele su se primati još ujesen prošle godine. 

Jelo Mađarske 2023.

Jelo Mađarske 2023.

Foto: ADJ / MTVA

Riječ je o kuharskom natjecanju, a žiri, na čijem je čelu njegov začetnik István Asztalos, predsjednik Udruge mađarskih kuhara Étrend, u središtu pozornosti drži gastronomske tradicije kao važan dio nacionalnog identiteta. I pripadnici mađarske nacionalnosti iz stranih regija mogli su se prijaviti, a njihovo se sudjelovanje smatra posebno važnim za ovakav događaj, jer je mađarska kuhinja tipično srednjoeuropska, obogaćena kroz stoljeća tradicijama susjednih naroda, kao što je i mađarska gastronomija utjecala na druge narode Karpatskog bazena.


Doduše, mađarska se kuhinja mijenjala kroz vrijeme, pogotovo u 20. stoljeću, pa se mijenjao i tematski smisao ovoga natjecanja, koje se održava od 2017. Ove se godine traže jela u "bistro stilu" prikladna za glavno jelo. Nakon polufinala u siječnju, finale će se održati 18. ožujka u Budimpešti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!