16:59 / 11.01.2023.

Autor: DM/ADJ

Kronike JR u Münchenu

Kronike JR

Kronike JR

Foto: ADJ / BR

Ovo ne bi trebala biti retrospektiva, već prikaz njegovog dosadašnjeg rada. "Pa, nemam još ni 40 godina", kaže JR, Francuz čija djela kupuju kolekcionari diljem svijeta. Ograničena izdanja njegovih slika prodaju se kao litografije, izlagao je u najprestižnijim galerijama poput one Muzeja moderne umjetnosti u San Franciscu, a filmovi su mu prikazani na filmskom festivalu u Cannesu.


Fotograf, dizajner, ulični umjetnik? I na to ima kratak i jasan odgovor: "Ja sam umjetnik". On jednostavno ne priznaje razlike i neprekidno pomiče granice. Minhenska Kunsthalle već je prikazivala njegov film "Tihi pobunjenici – poljski simbolizam oko 1900.", a sad je priredila prikaz njegovog cjelokupnog dosadašnjeg umjetničkog puta.

Kronike JR

Kronike JR

Foto: ADJ / BR

Počeo je ilegalnim grafitima, a danas ima studije u Parizu i New Yorku. Kaže da ima najveću galeriju na svijetu: zidove gradova. Svojim projektima okuplja ljude i želi potaknuti na dijalog, a cilj mu je svijet bez granica. Jedino o čemu nikad nema govora jest njegovo pravo ime i podrijetlo. On je jednostavno JR. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!