17:09 / 11.01.2023.

Autor: DM/ADJ

Corsa della Bora

Trčanje s burom

Trčanje s burom

Foto: ADJ / RAI Trst

Zimsko "Trčanje s Burom" slikovitom trasom po nenastanjenim stazama Furlanije-Julijske krajine i Slovenije, od zapadnih Julijskih Alpa sve do tršćanske obale – to odrade dokraja samo najizdržljiviji ljubitelji trail trčanja. 

Tako je uvijek početkom siječnja. Odmah nakon Nove godine, oko Sv. Tri kralja, pravo je vrijeme za otkrivanje tršćanskog zaleđa uz degustaciju vina u čarobnim špiljama Krasa, kušanje primorskih specijaliteta ispod slovenskih Alpa, uživanje u neusporedivim jadranskim vidicima s visokih brda i dočekivanje studenih zora u šatorima usred snijegom zabijeljenih dolina. Sve u svemu, utrka S1-Ipertrail zaista je nezaboravan doživljaj i ujedno nevjerojatno iskušavanje ustrajnosti.

Corsa della bora

Corsa della bora

Foto: ADJ / RAI Trst

Riječ je o najzahtjevnijoj i najspektakularnijoj od ruta za zimske trkače u ovoj regiji s istim predznakom, a ima ih zaista dosta: S1 Family 9 km, S1 Half 21 km, S1 urban 29 km, S1 trail 57 km, S1 night trail 81 km, S1 ultra 164-100-80 km… "Corsa della Bora" spaja sve koncepte trčanja stazama u prirodi, koje se međusobno vrlo razlikuju, a organizatori se hvale da zadovoljava potrebe svakog trkača: od onih koji vole cestu i žele se usredotočiti na brzu stazu gotovo nalik stadionskima, do onih koji vole zahtjevne terene i žele se okušati u uskim prolazima ili savladavanju hridi.

Corsa della bora

Corsa della bora

Foto: ADJ / RAI Trst

Ove je godine utrka održana od 6. do 8. siječnja. U slovenskom dijelu trasa je većim dijelom pratila Stazu mira od Alpa do Jadrana, a sa talijanske strane granice slijedio je vrlo brz prelazak prema prvom usponu, strm, ali tehnički lagan za znalce. Inače, u ta tri dana bile su određene i dionice za individualne izlete, pa i besplatne vođene ture. Tako su se gosti iz drugih zemalja mogli upoznati s dolinom rijeke Soče uz start utrke u Novoj Gorici, otkriti samostan Kostanjevica i spomenik prvom slovenskom avijatičaru Edvardu Rusjanu, obići špilju Pečinku, u kojoj su otkriveni ostaci prapovijesnih civilizacija. 

Corsa della bora

Corsa della bora

Foto: ADJ / RAI Trst

Nakon pogleda u podzemlje, uspon kroz šumu vodio je do posve novog krajolika, s otvorenim pogledom na Koparski zaljev. Potom strmoglavi uron u dolinu Rosandru s najdužim kontinuiranom spustom koji se može izvesti na tršćanskom Krasu. I napokon impresivan finale – trčanje kroz sam grad do rive u Trstu i zadnji kilometar na stjenovitoj plaži, gdje je cilj postavljen uz samo more. Svi sudionici utrke su se složili: neponovljivo iskustvo!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!