13:28 / 10.08.2023.

Autor: DM/ADJ

Monotema – Kuća glazbe, Mađarska

Kuća glazbe, čudo arhitekture

Kuća glazbe, čudo arhitekture

Foto: ADJ / MTVA

Drugo premijerno monotematsko izdanje međunarodnoga magazina ovoga ljeta! Riječ je o prikazu mađarske Kuće glazbe u Budimpešti. Otkako je otvorena prošle godine u slikovitom Gradskom parku, ne prestaje izazivati zanimanje stručnih krugova i mamiti uzdahe prolaznika..

Možda nema područja kulture u kojemu je mađarska umjetnost imala toliki utjecaj kao u glazbi. Brojni su mađarski skladatelji ostavili za sobom dubok trag, ispisan univerzalnim jezikom glazbe – među njima Franc Liszt, Béla Bartók, Zoltán Kodály, György Ligeti, Zoltán Kocsis... Ali u cijelom zemlji nije bilo središta koje bi pružilo sveobuhvatan pregled blaga njihove ostavštine u kontekstu svekolike glazbene povijesti.... Sve dok nije otvorena Kuća mađarske glazbe. Ta jedinstvena i složena institucija glazbene inicijacije otvorena je u Gradskom parku u Budimpešti u siječnju 2022. 

Središte glazbene kulture u Budimpešti

Središte glazbene kulture u Budimpešti

Foto: ADJ / MTVA

Kultnu zgradu dizajnirao je Japanac Sou Fujimoto, međunarodna arhitektonska zvijezda. Otkako je odabran među 170 predloženih na javnome natječaju, njegov projekt ne prestaje izazivati pozornost stručnih krugova. Inovativni eksterijer povezan je s interijerom koji mora odgovoriti potrebama kompleksne institucije, namijenjene različitim vidovima uvođenja u svijet glazbe djece i odraslih. Zahvaljujući širokom spektru događanja i pružanju brojnih glazbenih iskustava javnosti, to je moguće tijekom cijele godine.


Kuća glazbe za sve publike

Kuća glazbe za sve publike

Foto: ADJ / MTVA

Stalni postav Kuće glazbe predstavlja povijest glazbe od razvoja ljudskoga glasa do modernih trendova, ali poseban naglasak stavlja na mađarsku glazbu i njezinu raznoliku povijest. Glavna publika su djeca, njihovi roditelji i učitelji, potom srednjoškolci, ali ima dovoljno zanimljivih sadržaja za odrasle različitih glazbenih ukusa. Riječ je o širokom spektru posjetitelja, koji ne moraju imati posebno glazbeno znanje i malo je vjerojatno da često posjećuju koncerte klasične glazbe. 

Kuća gazbe Mađarska

Kuća gazbe Mađarska

Foto: ADJ / MTVA

Izgrađena na posebnim instalacijama i tehničkim rješenjima, ova "palača glazbenih čuda" postala je nacionalno središte kulturnih zbivanja. Ona daje mogućnost iskusiti iz prve ruke temelje glazbene harmonije i fiziologiju percepcije zvuka, te svakome pruža istinski osjećaj radosti.


Dokumentarac MTVA iz Segedina možete pogledati ovdje, podijeljen u tri logična dijela:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!