13:56 / 10.08.2023.

Autor: DM/ADJ

Mariborska Manon Lescaut

Opera Manon Lescaut

Opera Manon Lescaut

Foto: ADJ / TVSLO

Giacoma Puccinija smatrali su jedinim skladateljem dostojnim da ga prozovu nasljednikom Giuseppea Verdija. Bio je 45 godina mlađi od neprikosnovenog velikana talijanske opere. U vrhunce njegove karijere ubrajaju se "Tosca" iz 1900, "Madama Butterfly" iz 1904., pa i "La Bohème" iz 1896. A on je još 1893. napisao nekoliko svojih najpjevnijih arija i dueta u četveročinki "Manon Lescaut". Opera je praizvedena iste godine u Kraljevskm kazalištu u Torinu.

Opera Manon Lescaut

Opera Manon Lescaut

Foto: ADJ / TVSLO

Tragična je to priča o ljubavi viteza des Grieuxa i pariške kurtizane Manon, koja ga napušta radi bogatoga starca, a potom se gorko pokaje. Njihove pustolovine, koje sežu sve do američke države Louisiane, preuzete su od francuskoga pisca Antoinea Françoisa Prévosta, pozatoga i pod nadimkom opat Prévost. Smatran skandaloznim krajem 18. stoljeća, njegov je roman do 1980-ih postao knjiga s najviše ponovljenih izdanja u francuskoj književnosti.


Na pozornici mariborskoga narodnog kazališta opera je izvedena proljetos, prvi put nakon 1966. godine. U naslovnoj ulozi nastupila je sopranistica Sabina Cvilak. Tijekom ljeta ansambl je na gostovanjima, a s novom sezonom u rujnu "Manon Lescaut" vraća se na program matične kuće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!