18:04 / 22.08.2023.

Autor: DM/ADJ

Povijesni Landshutski pir

Landshutski sokolari

Landshutski sokolari

Foto: ADJ / BR

Velika povijesna manifestacija, koje se desetljećima unazad redovito održavala svake četvrte godine, bila je na redu 2012. No ovaj je put morala pričekati zbog pandemije korone. Sad je Landshutska svadba u slikovitom donjobavarskom njemačkom gradu na rijeci Isar održana nakon šestogodišnje stanke. Pripreme su trajale mjesecima, a priredbe su uveseljavale domaćine i njihove goste gotovo cijeli srpanj.


To u praksi znači da grad privremeno uranja u srednji vijek, a njegovi brojni stanovnici preuzimaju uloge bez kojih bi tadašnje svetkovine bile nezamislive. Oni uprizoruju vojvodsko vjenčanje iz 1475. Georga Bogatog, sina bavarskog vojvode Ludwiga Bogatog, s Hedvigom Jagelović, kćeri poljskog kralja Kazimira IV. Andrije. Ova je manifestacija 2018. upisana u Njemački registar nematerijalne kulturne baštine. 

Landshutska mladenka

Landshutska mladenka

Foto: ADJ / BR

Kako je za njezina trajanja jako teško održati red i čistoću u gradu, te radi sigurnosti drugih sudionika, ali i autentičnosti događaja, valja se pridržavati nekih posebnih pravila. Primjerice, umjesto kišobrana treba imati pri ruci kabanice, kućni ljubimci moraju ostati doma, zabranjene su staklene boce na tribinama oko povijesne povorke… Oni koji bi se htjeli uključiti u ovaj nesvakidašnji doživljaj, sad moraju čekati do 2027.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!