13:34 / 10.08.2023.

Autor: DM/ADJ

Fascinantni vulkani

Vulkani u Augsburgu

Vulkani u Augsburgu

Foto: ADJ / BR

 Život na zemlji ne bi bio moguć bez vulkana. Oni su odigrali središnju ulogu u geološkom razvoju našega planeta. Danas postaju sve zanimljiviji i kao energetski izvori. Potencijalno iznimno opasne, vulkanske erupcije istodobno su prirodni spektakli koji oduzimaju dah. Upravo to su željeli pokazati kustosi izložbenog prostora u nekadašnjem spremištu za lokomotive Lokschuppen Rosenheim. 

Vulkani u Augsburgu

Vulkani u Augsburgu

Foto: ADJ / BR

Na stotine izložaka – od vulkanskih stijena do povijesnih slika i snimaka erupcija – tu spajaju znanost i kulturu svakodnevno od ožujka do prosinca. Pred posjetiteljima se otvara svijet vatrenih planina od Islanda do Novog Zelanda, od Srednjoatlantskog grebena do Južne Amerike. Uz pregled najnovijih otkrića o njima, fokus je također na ljudskim životima, jer deset posto svjetske populacije živi u neposrednoj blizini aktivnih vulkana.


Izložba ima i popratni obrazovni program, prilagođen svim dobnim skupinama. Virtualni lift vodi u središte zemlje, ponovno oživljava Vezuv koji je uništio Pompeje, a kamenje lebdi svuda unaokolo. Vrhunac je izložbe animirana vulkanska erupcija. To je doista nesvakidašnje i nevjerojatno virtualno putovanje od morskih dubina do zvijezda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!