13:42 / 10.08.2023.

Autor: DM/ADJ

Care Watch za SOS poziv

Uređaj za hitne pozive

Uređaj za hitne pozive

Foto: ADJ / MTVA

Često se čuje kako su starije osobe u vlastitom stanu prevarili i opljačkali lažni poštari, majstori, ljudi koje je navodno zatekla iznenadna nevolja. Nije rijetkost niti da samci koji pate od kroničnih bolesti u slučaju trenutnog pogoršanja stanja nikako ne mogu dočekati hitnu pomoć. Primjeri bi se mogli nabrajati unedogled...


Zato je u Mađarskoj pokrenut program pod nazivom "Care Watch". Riječ je o sustavu za pružanje pomoći u najkraćem mogućem roku, bez obzira o kakvoj se situaciji radi. Za korisnika to znači nabavku uređaja nalik na digitalni ručni sat. On se može nositi 24 sata na dan, a poziv dispečerskom centru upućuje se jednostavnim pritiskom na SOS tipku.

SOS dispečerski centar

SOS dispečerski centar

Foto: ADJ / MTVA

Ovaj jednostavan i djelotvoran organizirani način komunikacije postaje sve popularniji – gotovo sto tisuća Mađara starijih od 65 godina već je zatražilo alarmni uređaj. Uključivanje u program je besplatno i može se zatražiti preko posebnog formulara na mrežnim stranicama Ministarstva za socijalnu skrb.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!