12:28 / 09.03.2023.

Autor: DM/ADJ

World Press Photo u Kitzingenu

PRESS Photo 2023

PRESS Photo 2023

Foto: ADJ / BR

Tisuće posjetitelja hrle u donjofranački grad Kitzingen na Majni iz proljeća u proljeće, od 2007. Razlog su najbolji radovi svjetskih novinarskih fotografa, što ih predstavlja organizacija World Press Photo. Ove godine, 120 slika i dva nagrađena videa mogu se vidjeti u velikoj dvorani Gradske vijećnice od subote 18. veljače do nedjelje 26. ožujka. Pripremljen je i raznolik popratni program u koji su uključeni cijeli školski razredi i lokalne tvrtke. 

PRESS Photo 2023

PRESS Photo 2023

Foto: ADJ / BR

U pandemijskim godinama postav je bio decentraliziran, tako da su slike bile postavljene u izlozima trgovina i nekih ustanova. Sad se opet vraća kompaktnoj prezentaciji u već afirmiranom prostoru, gdje se slike mogu prikazati u uobičajenoj veličini i kvaliteti. Ali gradonačelnik Stefan Güntner ističe kako ne odustaju od javnih površina, na kojima se može vidjeti 40-ak odabranih fotografija s prošlih izložbi.


Natječaj za najbolju svjetsku novinarsku fotografiju postoji od 1955. godine. Ovaj je put međunarodni žiri u Amsterdamu imao težak zadatak: odabrati najbolje od 64 823 fotografije 4 066 autora iz 130 zemalja. Izložba je u virtualnom obliku dostupna na mrežnim stranicama World Press Photo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!