12:33 / 09.03.2023.

Autor: DM/ADJ

Splitska biblioterapija

Biblioterapija

Biblioterapija

Foto: ADJ / HTV

Tečajevi brzog, ili dijagonalnog, čitanja prilično su popularni u našem modernom svijetu, gdje uvijek nedostaje vremena. No upravo je taj tempo života stvorio potrebu za posve suprotnom vještinom – onom sporog čitanja. Ono se uči u biblioterapijskim radionicama, tijekom kojih se vježba sposobnost introspekcije uz usvajanje napisanih sadržaja.


Ususret Međunarodnom danu knjige, koji se obilježava 23. travnja, skupina splitskih srednjoškolaca upravo na taj način nastoji ukazati na važnost čitanja bez stresa. Zato su pokrenuli biblioterapijske aktivnosti, kakve se i inače provode u nekim knjižnicama, psihijatrijskim ustanovama, domovima za starije... 

Splitska biblioterapija

Splitska biblioterapija

Foto: ADJ / HTV

Vidovi i uloge biblioterapije nisu novovjeki izum, a kroz povijest su se mijenjali i unapređivali. Recimo, drevni su šamani koristili poeziju u ritualnim obredima; staroegipatski su liječnici propisivali određene riječi kao lijek; u mnogim afričkim kulturama stihovi se tradicionalno koriste kako bi čovjeku narušena duševnog stanja vratili ravnotežu. Tako se može reći da je danas i dobar knjižničar koji će preporučiti pravi naslov u teškom trenutku – neka vrsta biblioterapeuta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!