16:32 / 12.03.2023.

Autor: DM/ADJ

Primamljiva Županova jama

Velika dvorana

Velika dvorana

Foto: ADJ / TVSLO

U vrijeme kad jedva razlikujemo i godišnja doba, špilje su sigurna utočišta s postojanim klimatskim uvjetima. Jama s brojnim sigama i sedam dvorana, koje su otvorene za posjetitelje, pravi je biser dolenjskog podzemnog svijeta.

U Sloveniji je dosada otkriveno već više od 12 300 kraških jama. Najbliža prijestolnici Ljubljani je Županova jama u blizini Grosuplja. Još 1926. godine otkrio ju je tadašnji gradonačelnik, po kojem je i dobila ime. Za turističke posjete otvorena je godinu dana kasnije i bila je prva turistička špilja na području tadašnje Slovenije. Otvara je prva od osam podzemnih dvorana koje čine taj špiljski sustav, dug 710 metara, sa postojanom temperaturom od 8 do 12 Celzijevih stupnjeva.

Ulaz u špilju

Ulaz u špilju

Foto: ADJ / TVSLO

Put kroz taj tajanstven i prelijep podzemni svijet pun je zavoja i stuba, a domaćini ga opisuju kao tisuću koraka za posjetitelje. Za njegovo održavanje brine seTurističko-ekološka udruga "Županova jama Grosuplje", koja nastoji približiti ljepotu dolenjskog krša svim posjetiteljima. To postiže povećanjem njezine vidljivosti u široj slici domaćeg podzemnog turizma, povezujući četiri srednjeslovenske regije, te profesionalnim i zanimljivim pristupom gospodarenju špiljom.

Špiljski ukrasi

Špiljski ukrasi

Foto: ADJ / TVSLO

Tako u ponudi obilazaka ističu i okolne znamenitosti, koje bi mogle biti privlačne za višednevne izlete: crkvu Sv. Nikole s obrambenim zidinama na brdu Tabor, Vodomčev gaj kao mali raj za ptice na rubu kraškog polja, te poučnu prirodoslovnu stazu koja povezuje brdo sa zelenim livadama oko izvora rijeke Podlomščice, a uključuje prolazak kroz Županovu jamu i spušta se prema selu Cerovu.

Špiljski ukrasi

Špiljski ukrasi

Foto: ADJ / TVSLO

Upravo je ta rječica stvorila podzemni sustav u kojemu se mogu pratiti procesi geološke povijesti, a ljudskom je rukom prokopan i umjetni tunel, kako bi se olakšao pristup najzanimljivijem prostoru jame, nazvanom Velika dvorana. Tunel je dug 34 metra i ojačan s 90 betonskih stuba, a dovršen je još 1935. Između ulaza i izlaza visinska je razlika čak 20 metara, pa mnoge iznenadi strmi uspon na kraju obilaska.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!