15:58 / 12.03.2023.

Autor: DM/ADJ

Max Beckmann – Odlazak

Max Beckmann, izložba

Max Beckmann, izložba

Foto: ADJ / BR

Ovo je glavna velika izložba godine u minhenskoj Pinakoteci moderne umjetnosti. Posjetitelji imaju priliku pratiti putovanja Maxa Beckmanna, jednog od velikih njemačkih slikara i kipara prve polovice 20. stoljeća. Djelomice su to bila dobrovoljna putovanja radi uživanja, poput odmora na moru – ali i jedno veliko, zapravo prisilno: bijeg u SAD. Naime, Beckmann je bio jedan od umjetnika na nacističkoj crnoj listi.


Odlazak i putovanje kao osnovna egzistencijalna iskustva u središtu su prve takve njemu posvećene izložbe. Život mu je obilježen tragičnim iskustvima rata i raseljavanja, tranzita i izbjeglištva, ali i pomodnih godišnjih odmora, poriva za slobodom i žudnje za putovanjem, nadahnutim raznolikim štivom i mitovima. 

Max Beckmann, izložba

Max Beckmann, izložba

Foto: ADJ / BR

Višeznačan naslov "Odlazak" Beckmann je dao svom prvom triptihu, po kojemu je ova velika monografska posebna izložba dobila naziv. Oko 70 posudbi iz svjetskih muzeja i galerija te donacije iz slikareve obiteljske ostavštine, upotpunili su za ovu priliku najveću europsku zbirku Beckmannovih slika, kojom se diči upravo ova institucija moderne umjetnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!