12:31 / 09.03.2023.

Autor: DM/ADJ

Kineski elektropogon, Debrecen

Mađarski CATL

Mađarski CATL

Foto: ADJ / MTVA

Kineska tvornica baterija Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) u južnoj gospodarskoj zoni Debrecen poduzela je jednu od najskupljih investicija svih vremena u Mađarskoj, koja bi trebala donijeti oko devet tisuća novih radnih mjesta. Riječ je o tvornici tzv. zdravih akumulatora – baterija za električne automobile. Trenutna joj je vrijednost tri tisuće milijardi forinti, a taj će iznos zacijelo još rasti.


Taj se pogon gradi po uzoru na prvi takav u Europi, koji već neko vrijeme postoji u Arnstadtu u pokrajini Tiringiji, na području bivšeg DDR-a. Godišnji mu je proizvodni kapacitet 14 gigavata, što je dovoljno baterija za otprilike 350 000 osobnih automobila na električni pogon. Posao se širi na Mađarsku temeljem očekivanog brzog rasta potražnje za ovom vrstom energije.

Mađarski CATL

Mađarski CATL

Foto: ADJ / MTVA

Tvornica mora odgovarati svim tehnološkim i ekološkim standardima koji jamče da ne može doći do kemijskog onečišćenja. To je posebno važno jer veliki dio proizvodnje uključuje vodu, pa se već čuju glasovi dijela ekoudruga da stabilna opskrba može biti problem zbog klimatskih promjena. S druge strane, pak, dolaze upozorenja da je ruski napad na Ukrajinu promijenio energetsku sliku Europe te je potrebno više zdravih skladišnih kapaciteta no ikad.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!