16:24 / 12.03.2023.

Autor: DM/ADJ

Iz vrtića u divljinu

"Povratak u divljinu"

"Povratak u divljinu"

Foto: ADJ / MTVA

Ovu zabavnu pustolovinu smislio je jedan mladi Mađar prije šest godina: riječ je o terapijskim izletima za vrtićku djecu u okolici Pilisa. Trebalo joj je još samo naći atraktivno ime.

Back to wild! Povratak u divljinu! Kad mališani krenu, ne može ih zaustaviti ni snijeg i led, ni kiša i blato. Balázs Borbély smatra kako su današnja djeca sve manje povezana s prirodom, a njihov živčani sustav ne dobiva na vrijeme dovoljno jake i intenzivne podražaje koji pomažu u prirodnom razvoju. Tako mu je pala na pamet ideja, upravo genijalna u svojoj jednostavnosti: nekoliko odraslih vode predškolce u predio koji je za njih nov i pun izazova, a nitko im ne brani skakati, puzati, močiti ruke u potok, zablatiti odjeću dokraja... Jer sve su to alati za razvoj.

"Povratak u divljinu"

"Povratak u divljinu"

Foto: ADJ / MTVA

Rezultati su zaista impresivni. Primjer je uspješne priče prethodno potpuno neverbalan trogodišnjak, koji je počeo sklapati potpune rečenice dva i pol mjeseca nakon pristupanja programu. Svojedobno je bio izbačen iz predškolske ustanove zbog agresivnog ponašanja, a sada rado ide u vrtić i stekao je prijatelje. Zato je osnivač male privatne tvrtke već pri prvom natjecanju za javno financiranje dobio najviše glasova u zemlji za potporu, a njegove su odgojne inovacije osvojile nekoliko priznanja pedagoške struke. 

"Povratak u divljinu"

"Povratak u divljinu"

Foto: ADJ / MTVA

Cijeli je ovaj pothvat i za njega velika pustolovina. Naime, on je došao iz posve drugog svijeta: studirao je pejzažnu i vrtnu arhitekturu. Kao uspješan student, već je dobivao velike projekte i počeo se uspinjati ka vrhu građevinske industrije. Ubrzo je osnovao vlastiti projektni biro s nekoliko zaposlenih i radio na uređenju golemih parkova u Budimpešti, a otvorio je i hortikulturnu trgovinu s oglednim vrtom. Upravo je u to vrijeme njegov sin bio krenuo u vrtić, pa se počeo zanimati za dječja igrališta. 

"Povratak u divljinu"

"Povratak u divljinu"

Foto: ADJ / MTVA

A onda kao da se umiješao prst sudbine: posao nije izdržao tržišna iskušenja. Nakon bankrota, Borbély se okrenuo uređenju privatnih vrtova, te organizaciji dječjih rođendana i ljetnih kampova. Nakon nekog vremena, sinulo mu je da se to sve može povezati i okrenuti u korisnom smjeru. Otkrio je TSMT – planirani senzomotorički trening; u njemu djeca ponavljaju sekvence pokreta koje potiču razvoj mozga. Osmislio ga je za točno određenu lokaciju, ponudio vrtićima... I kolo se zavrtjelo...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!