16:15 / 12.03.2023.

Autor: DM/ADJ

Čuvarica zagorskog dvorca

Mirna Flögel-Mršić

Mirna Flögel-Mršić

Foto: ADJ / HTV

Nekad je sjeverozapadna Hrvatska imala pregršt dvoraca, no nestali su ili su devastirani. Sveti Križ Začretje imao je sreću, jer je njegova čuvarica imala viziju.

Dvorci su kroz povijest činili žile kucavice područja u kojima su bili sagrađeni. Često su se oko njih formirali i gradići, a plemićke obitelji bile su začetnici kulturnog i ekonomskog razvoja cijeloga kraja. Tako je bilo i u Hrvatskom zagorju. No, nakon polustoljetnog perioda socijalističke nacionalizacije, a potom prilično stihijske restitucije, danas ili propadaju, ili su u prešli u privatne ruke bogatih pojedinaca. No kako kupiti dvorac, živjeti u njemu i brinuti se o njegovoj obnovi, ako niste bogati tajkun?

Dvorac Sv. Križ Začretje

Dvorac Sv. Križ Začretje

Foto: ADJ / HTV

Dvorac iz 17. stoljeća u gradiću Sveti Križ Začretje nedaleko od hrvatskoga glavnog grada, poseban je: kupila ga je obitelj umirovljene sveučilišne profesorice, koja doduše vuče plemenitaške korijene, ali nema primjereno materijalno nasljeđe. Gospođa Mirna Flögel-Mršić dvorac obnavlja na svoj način, uz minimalnu pomoć kulturnih institucija – ponajviše zahvaljujući sinovima zaposlenima u inozemstvu, živeći u njemu doslovno sama. Sad je i gazdarica i čistačica, kroničarka i vodičica posjetiteljima toga dojmljivog zdanja. 

Dvorac Sv. Križ Začretje

Dvorac Sv. Križ Začretje

Foto: ADJ / HTV

A zapravo je umirovljena sveučilišna profesorica zagrebačkog Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, pionirka istraživanja stresa početkom 1990-ih u razdoblju Domovinskog rata, a danas jedna od najcitiranijih znanstvenica u tome području. Kad je prije nekoliko desetljeća svu svoju ušteđevinu odlučila uložiti u kupnju ruševne kasnobarokne građevine, računala je na potporu države izvana, dok ju je obnavljala iznutra. 

Posjet profesorici

Posjet profesorici

Foto: ADJ / HTV

Godine su prolazile, a sada interijer izgleda kao iz bajke, dok eksterijeru nedostaje dosta sjaja primjerena spomeničkoj baštini prve kategorije. Trenutno je bilanca ovakva: obnovljeno je 65 % dvorca – uspješno su učvršćeni temelji, provedena je kanalizacija, sanirano krovište, stropovi i zidovi, postavljene sanitarne instalacije, uređeni hodnici, dvorane i manje višenamjenske prostorije... Ali uporna znanstvenica, koja i nakon navršenih 80 godina svojom voljom tu živi, pomalo strahuje za budućnost dvorca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!