12:24 / 09.03.2023.

Autor: DM/ADJ

Četiri gitare, četrdeset prstiju

40 Fingers

40 Fingers

Foto: ADJ / RAI Trst

Deseci milijuna pregleda na Youtubeu, rasprodani koncerti širom svijeta – četvorica tršćanskih gitarista u najboljim godinama trenutno su među najpopularnijim talijanskim glazbenicima.

Ovaj kvartet stvorila je ljubav prema akustičnoj gitari, koja proizvodi čiste zvukove, nekontaminirane onim električnim, kako kažu njegovi članovi. Gitaristi različitih profila odlučili su udružiti svoja umjetnička iskustva u originalnom glazbenom projektu. Nazvali su ga "40 Fingers", kako bi to englesko ime zvučalo poznato bilo gdje u svijetu. Tih 40 prstiju u nekoliko su godina postali prvaci videa na različitima glazbenim platformama i "vruća roba" na koncertima uživo.

40 Fingers

40 Fingers

Foto: ADJ / RAI Trst

Samo obradom pjesme "Bohemian Rhapsody" kultne grupe "Queen" na svojem Youtube kanalu prikupili su deset milijuna pregleda. Nakon turneja u Italiji i inozemstvu redovito im raste broj obožavatelja, koje privlače originalnim obradama poznatih melodija, klasičnih ili modernih, rock i pop pjesama, filmskih soundtracka i TV serija. "Sultans of Swing" Dire Straitsa i "Hotel California" Eaglesa, balada "Tears in Heaven" Erica Claptona, ili zvučni zapisi iz Disneyevih filmova, "Ratova zvijezda", "Harryja Pottera" ili "Igre prijestolja" – što god prođe kroz tih 40 prstiju zvuči dobro.

40 Fingers i Andy Summer

40 Fingers i Andy Summer

Foto: ADJ / RAI Trst

Tim novim međunarodnim otkrićem "crossovera" toliko se oduševio Andy Summer iz britanske grupe "Police" čuvši njihovu verziju vlastite pjesme "Message in the Bottle", da je poželio raditi s njima. Ta je suradnja iznjedrila novu verziju pjesme "Bring on the Night", koju je 1979. napisao frontmen grupe Sting za njihov drugi album, a bila je i naslovna pjesma njegovog solo albuma uživo iz 1986. Andrea Bocelli, pak, uključio ih je u svoj operni specijal "The Journey" i premijera njihove zajedničke izvedbe pjesme "Hallelujah" uskoro se očekuje na američkim televizijskim kanalima.

Emanuele Grafitti, osnivač kvarteta

Emanuele Grafitti, osnivač kvarteta

Foto: ADJ / RAI Trst

Tijekom pandemijske karantene, kada su koncertne dvorane bile zatvorene za javnost, rodio se streaming koncert "Guitar Rhapsody" sa spektakularnom vizualnom produkcijom koju su osmislili neki od najboljih europskih dizajnera svjetla, a mogao se vidjeti u više od 40 zemalja svijeta na internetskom kanalu LiveNow. Otkad su se ponovno mogli vratiti živim nastupima, bili su glavne zvijezde Guitar Art Festivala u Beogradu, svirali su u Hrvatskoj, Slovačkoj, Austriji, Njemačkoj i, naravno, doma u Italiji. Nastupajući travanj, nakon niza europskih koncerata, rezerviran je za američku turneju. A sve njihove izvedbe ljubitelji dobre glazbe mogu naći na prebogatom vebsajtu "40 Fingers Quartet".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!