15:51 / 11.09.2023.

Autor: DM/ADJ

Warhol, zvijezde i priče

Warhol u Landauu

Warhol u Landauu

Foto: ADJ / BR

Njegov je opus golem, a neka se djela smatraju "ikonama" modernog slikarstva. Kad se spomene Andy Warhol, mnogi, i ne samo ljubitelji umjetnosti, odmah pomisle na dojmljive motive koji asociraju na reklame ili stripove: glava Marilyn Monroe u četiri inačice, Micke Mouse, konzerva juhe "Campbell", koju je učinio likovnim predloškom...


Manje poznati radovi, uglavnom u privatnom vlasništvu, sad su stigli na Bodensko jezero. Stotinjak takvih djela čine izložbu "Andy Warhol – Stars & Stories", otvorenu do polovice listopada u Umjetničkom muzeju u Lindauu. Njegovi kustosi već deset godina upriličuju tematske izložbe posvećene pojedinimi slikarima. Među njima su dosad bili, primjerice, Picasso, Monet i Chagall. 

Andy Warhol, izložba

Andy Warhol, izložba

Foto: ADJ / BR

Interes publike je očekivano veliki. Jer ovaj upečatljiv i naizgled jednostavan umjetnički jezik u sebi krije subverzivnu kritiku potrošačkog društva, koja do danas nije izgubila aktualnost, naprotiv. Iza ponavljanja atraktivne pojavnosti i glamuroznog života slavnih kriju se tragične priče. Raste otupjelost na emotivne podražaje, a brisanje granica između umjetnosti i trgovine stvara kič.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!