16:01 / 11.09.2023.

Autor: DM/ADJ

Umreženo selo Podol

Podol, Cres

Podol, Cres

Foto: ADJ / HTV

Digitalizirani svijet već je odavno postao globalno selo. A jedna Austrijanka stvorila je globalnu mrežu iz gotovo pustog creskog sela.

Moderne digitalne tehnologije, mreže informacija, poslovni ljudi koji užurbano trče s posla na posao... To je obično slika koju priziva spominjanje pojma umreženog svijeta. No, može se taj napredak iskoristiti i posve drugačije. Dokaz za to u rukama ima Claudia Heckl, Austrijanka koja je već više od desetljeća jedna od rijetkih stanovnica Podola na otoku Cresu. 

Claudia Heckl

Claudia Heckl

Foto: ADJ / HTV

Ona je pronašla posve jedinstven način globalnog umrežavanja na temelju ručnog rada tipičnog za taj otok, ponajprije zahvaljujući vlastitoj mašti i poduzetnosti. Nazvala ga je "Podol u mreži". U njegovom je središtu kačkani ceker, mrežica za kupnju kakvu su koristile naše bake i prabake. Samo ovdje je ona podignuta na zamalo umjetničku razinu, a primjena joj je mnogostruko proširena.

Svjetska mreža ljubavi

Svjetska mreža ljubavi

Foto: ADJ / HTV

Zanimljiva je i slučajna podudarnost: njezino prezime priziva i riječ heklanje (njemački häkeln), što je u Hrvatskoj općeprihvaćen pojam za tu vrstu ručnog rada od konca ili vune. Ona koristi ostatke vune od creskih ovaca, poznate po kvaliteti, s kojom inače već rade domaći modni dizajneri. Tako je postala autoricom jednog od otočkih suvenira, po kojima se pamte ugodni ljetni dani boravka ili prizivaju budući godišnji odmori. 

Podol u mreži

Podol u mreži

Foto: ADJ / HTV

No Claudia nikamo ne odlazi. Ona je ta koja u Podolu dočekuje i ispraća goste, otkako je prije petnaestak godina došla na ljetovanje i odmah zatim odlučila doseliti u staru obiteljsku kuću supruga Roberta slijedeći svoga srca glas. Kaže da nikad nije požalila i misli da je tako bilo zapisano u zvijezdama. I dok većina otočana odlazi u bogatije europske zemlje u potrazi za srećom, ona je svoju našla ovdje, podno Lubenica, na kraju vijugavog seoskog puta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!