14:29 / 07.09.2023.

Autor: DM/ADJ

Stoljeće Vezenina Ercigoj

Studio Ercigoj, zidne slike

Studio Ercigoj, zidne slike

Foto: ADJ / TVSLO

Obiteljski studio za umjetničko vezenje ljubljanske obitelji Ercigoj osnovan je 1923. godine. Danas već peti naraštaj sustavno radi na afirmaciji veza kao posebnog vida primjenjene umjetnosti. I doista, njihovi su uradci posebni po načinu rada, formatima, ali i namjeni. Krenuli su sa složenim dizajnom crkvenih uprabnih predmeta, da bi se okušali u vezenju zastava, ponajprije za vatrogasna, lovačka i razlićita veteranska društva.


Pritom su desetljećima razvijali vlastitu tehnologiju rada i inovativna rješenja za ukrašavanja tekstila, koje su ih vodile sve dalje. U neprestanoj potrazi za savršenstvom umjetničkog izričaja, posljednjih desetljeća redovito udružuju svoje znanje i iskustvo sa slikarima, fotografima i dizajnerima. Tu dolazi do izražaja bogastvo materijala, boja i motiva, te načina montaže vezenih površina.

Vezenine Ercigoj

Vezenine Ercigoj

Foto: ADJ / TVSLO

U ovoj jubilarnoj stotoj godini postojanja predstavili su najnoviju liniju: OTON interijer. Riječ je o unikatnom pokućstvu, ali i velikim vezenim zidnim panelima. Zanimljivi su nazivi tih kolekcija: Iskonske priče, Žive oči, Putovanje u duboki svemir, Prozor s pogledom... Posebnost je i u tome što pojedini uzorci stvaraju različite igre svjetlosti i sjena kako se mijenja danje svjetlo, što daje jedinstven ugođaj prostoriji. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!