16:12 / 11.09.2023.

Autor: DM/ADJ

Pustolovine u dvorcu Bikal

Bikal - dvorac, hotel itd.

Bikal - dvorac, hotel itd.

Foto: ADJ / MTVA

Kakvo mjesto tražite za odmor? Sunčanu obalu, miran brdski krajolik, gastro poslasticu ili neki fizički izazov? Evo prijedloga iz Mađarske: pustolovine u dvorcu!  

Prvi mađarski hotel u dvorcu otvoren je prije nekih 25 godina. Na posjedu koji ga okružuje danas radi više od 130 ljudi, koji se trude pružiti sve što bilo tko može poželjeti na jednom mjestu. Riječ o posjedu koji se proteže na 6,5 hektara s palačom, pratećim zgradama i parkom, kojim nije lako upravljati. Zato je čovjek koji ga vodi i jedan od najznačajnijih poslodavaca u regiji. 

Bikal, dvorac

Bikal, dvorac

Foto: ADJ / MTVA

Hotel Puchner Kastélyszálló ima četiri zvjezdice i smješten je u mirnom selu Bikal na granici županija Baranja i Tolna. Radi pod geslom "Dvorac u Europi, Europa u dvorcu." Zapravo, bilo bi malo pojednostavljeno nazvati ga jednostavno hotelom, jer je on mnogo više od toga. Naime, ovdje nisu potrebni samo stručnjaci iz područja turizma, već i jahači te glumci.

Pustolovina u dvorcu

Pustolovina u dvorcu

Foto: ADJ / MTVA

Cjelovit je to rekreacijski kompleks u kojem se, uz dvorac građen u starom francuskom stilu, nalazi kupalište s marokanskim ugođajem, sportski centar i konferencijski centar, vanjski bazen, brižljivo uređen vrt sa skulpturama i informativnim kartama flore i faune toga kraja, pa čak i zoološki vrt za djecu. Posjetile su ga i mnoge poznate osobe, među kojima se izdvaja titularni princ Austrije, Mađarske, Hrvatske i Češke Otto von Habsburg. 

Obnova po starim nacrtima

Obnova po starim nacrtima

Foto: ADJ / MTVA

Naravno, poput mnogih drugih dvoraca u poslijeratnoj socijalističkoj Mađarskoj, ovaj je imao teško razdoblje. Kad ga je 90-ih godina prošlog stoljeća otkrio sadašnji vlasnik László Kollár bio je potpuno zapušten, a već je imao status spomenika kulture. Stog nije bilo lako ishoditi sve dozvole i propisno obnoviti neoklasicističku zgradu. Ali otkad je dobio nekoliko priznanja za kvalitetu usluga, može se govoriti o njegovom novom životu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!