14:24 / 07.09.2023.

Autor: DM/ADJ

Preplivati jezero Tisu

Utrka na Tisi

Utrka na Tisi

Foto: ADJ / MTVA

Stotine ljudi i ovoga se ljeta okupilo oko jezera Tisa. To je druga najveća mirna vodena površina u Mađarskoj uz Balatonsko jezero. Cilj je preplivati ili preveslati cijelu njegovu površinu. Plivačka staza duga je 3,6 km, a veslačka 8 km, a uključuje start i povratak na istu točku – plažu Abádszalóki. Okret je na suprotnoj obali Kiskörei.


Bilo je tu kajaka i kanua, jedrilica, pa i surferskih dasaka... Jedino je pravilo da se sudionici koriste plovilom na ručni pogon. Dvije rute se ne križaju, pa oni su oni koji to žele mogli ispuniti oba izazova. Ovaj su događaj pokrenuli zajedno Mađarski plivački savez (MÚSZ) i Mađarski kajak-kanu savez (MKKSZ) 2021. Sad se održao već treću godinu zaredom.

Utrka na Tisi

Utrka na Tisi

Foto: ADJ / MTVA

Kako je riječ o rekreativnom susretu, utrci mogu pristupiti ravnopravno profesionalni sportaši i amateri. Jer ovdje nisu važni rezultati, nego sudjelovanje i zabava. Razvrstavanje po dobnim skupinama je automatsko prilikom prijave, kad treba reći godinu rođenja. Nema gornje starosne granice, samo djeca mlađa od deset godina moraju imati izričitu privolu roditelja ili staratelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!