14:26 / 07.09.2023.

Autor: DM/ADJ

Potopljene geografije

Izložba u Trstu

Izložba u Trstu

Foto: ADJ / RAI Trst

Tršćanska galerijska publika ove jeseni ima priliku susresti se s djelima iz nove knjige autorice poljskoga podrijetla Monike Bulaj. Iza zagonetna naslova "Potopljene geografije" nalazi se 140 scena snimljenih u više od dvadeset godina lutanja i neumornog istraživanja od Europe do Afrike, od Azije do Amerike. Sad ih je prikazala i u vlastitom postavu u prestižnom izložbenom prostoru "Magazzino delle Idee". 

Izložba u Trstu

Izložba u Trstu

Foto: ADJ / RAI Trst

Kako je istaknuto u popratnom katalogu, njezine fotografije ističu ono nevidljivo – kulturno i duhovno bogatstvo koje nestaje naočigled u krajevima gdje cijele skupine ljudi trajno trpe. To su progonjene manjine u Afganistanu i Pakistanu, kršćani Istoka, sufijski učitelji od Magreba do Indije, šamani drevne Baktrije, posljednji pogani Hindukuša, tibetanski nomadi, gnostičke sekte planina Zagros...


U središtu svih njezinih istraživanja je tijelo, temeljni kamen i "jabuka razdora" među različitim religijama. Sama kaže: "O tijelu volim razmišljati kao o hramu, zalogu kolektivnog sjećanja, onome što ne laže. U arhaičnoj prirodi gesta čita se tajanstvena mudrost narodâ, potraga za oslobođenjem i mudra uporaba osjetila."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!