16:21 / 11.09.2023.

Autor: DM/ADJ

Osjeti vjetar, napni jedra!

Tršćanski slijepi jedriličari

Tršćanski slijepi jedriličari

Foto: ADJ / RAI Trst

Prošlog ljeta u Trstu je startao projekt LETS – jednogodišnji tečaj jedrenja za slijepe i slabovidne osobe. Rezultati su nadmašili sva očekivanja.

"Hajdemo osjetiti vjetar kako bismo napunili jedra!" To je motivacijsko geslo pod specijalnog tečaja jedrenja što se održao u Tršćanskom zaljevu. Polaznici različitih uzrasta iz Italije i Slovenije mogli su, uz pomoć učitelja jedrenja, iskusiti sve draži mora. Pa, iako je riječ o slijepima i slabovidnima, s velikom dozom autonomije jedrili su na malim čamcima prema rijetko viđenoj metodi u svijetu. 

Program LETS

Program LETS

Foto: ADJ / RAI Trst

Među mnogim aktivnostima tijekom ovoga projekta učitelji jedrenja su također trebali pokrili svoje oči kako bi pokušali razviti drugačiji senzibilitet. Jedrenje se tako pokazalo kao uključiv sport, koji može prenijeti jedinstvene osjećaje i emocije. Na brodu zapravo vid nije dovoljan: sva ostala osjetila govore nam što se događa i kako treba reagirati. I upravo zbog toga su slijepi i slabovidni ovdje u stanovitoj prednosti. 

Program LETS

Program LETS

Foto: ADJ / RAI Trst

"Naučio sam i skretati, supati klečeći i stojeći, okušao sam se na kajaku i kanuu2, ponosno kaže dječak Matteo Mazzone. A instruktor Druso Nordio objašnjava: "Oni mogu napraviti što god je potrebno, kadri su dostići dovoljno spretnosti za sve radnje koje se traže od jedriličara. Koriste sva osjetila i bolje od nas koji vidimo registriraju osjete što ih prenosi plovilo. A na nama je da pronađemo način koji će za njih biti najprikladniji." 

Program LETS

Program LETS

Foto: ADJ / RAI Trst

Mogućnost dodirivanja plovila pomaže u razumijevanju ispravnog funkcioniranja svakih njegovih dijelova kako bi se čovjek lakše upoznao s prostorima i brzo postigao veću lakoću kretanja i uobičajenih manevara. Glavni cilj tečaja bilo je učenje osnovnih načela i tehnika jedrenja te mogućnost da polaznici nastave svoju sportsku karijeru u ovom području, proširujući horizont svojih vještina u budućnosti. Jer, jedrenje kao sport nudi nov i drukčiji pristup moru te osjetilno i emocionalno iskustvo na različitim razinama. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!