14:20 / 07.09.2023.

Autor: DM/ADJ

Bavarski gorski spasioci

Bavarska gorska služba spašavanja

Bavarska gorska služba spašavanja

Foto: ADJ / BR

Akcije spašavanja u brdima uvijek su veliki izazov i odgovornost. Tako je i sa Službom pripravnosti nadležnom za bavarsku općinu Grainau nadomak njemačko-austrijske granice.

Područje općine Grainau na jugu je ograničeno grebenom Jubilee između vrhova Zugspitz i Alpspitz. Na istoku jedan njegov dio seže do planine Hochalm, koju nazivaju kraljicom Visokih Tura. Sjever uključuje vrhunac Ziegspitze s grebenima Rootmoos i Frieder i proteže se prema zapadu sve do granice austrijske regije Tirol. Tijekom dviju pandemijskih godina mnogi nisu odlazili na putovanja zrakoplovom, pa ni automobilom, u susjednu državu, pa su se neki Nijemci odlučili na planinarenje u taj dio Alpa.

Bavarska gorska služba spašavanja

Bavarska gorska služba spašavanja

Foto: ADJ / BR

To je nažalost ondje povećalo broj mrtvih i unesrećenih alpinista amatera. Samo na potezu između Berchtesgadena i Zugspitzea tijekom 2022. stradalo je 55 osoba, što je tužan rekord od početka vođenja evidencije. A samo u prvih šest mjeseci prošle godine poginulo je tridesetero ljudi. Glavna staza ide dolinom Höllental s impozantnim klancem i usponom na najvišu planinu Njemačke s jednim od samo pet ledenjaka u zemlji. Za gorsku službu spašavanja to znači da se suočava i s izvlačenjem iz pukotina u zemlji. 

Bavarska gorska služba spašavanja

Bavarska gorska služba spašavanja

Foto: ADJ / BR

Njihovi su članovi stručnjaci iz različitih područja: liječnici i bolničari, sportaši različitih specijalnosti i pogotovo speleolozi. Imaju danonoćna dežurstva, a rade u suradnji s kolegama iz općina Amberg, Lauf, Nürnberg, Forchheim, Erlangen, Bayreuth, Pottenstein i Wunsiedel. Pomažu im i vatrogasne postrojbe, policija, te tzv. THW – Teschniches Hilfswerk (organizacija tehničke omoći) na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Bavarski gorski spasioci

Bavarski gorski spasioci

Foto: ADJ / BR

Za njihove zajedničke akcije posebno je važna dobra koordinacija. Ali preduvjet za učinkovitost timova , sastavljenih prvenstveno od dobrovoljaca, jest kvalitetna obuka i suvremena oprema. Posljednjih godina u tome nesaglediv doprinos daje poboljšanje komunikacije zahvaljujući digitalizaciji sustava za uzbunjivanje. Razvoj Bavarskog centra za sigurnost u Alpama omogućuju i donacije velikih poslovnih sustava. A uvijek je dobrodošao i pojedinačni doprinos građana, u iznosu koji je predviđen do visine 300 eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!