13:33 / 27.05.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Elmar Haardt, Zemlja snova

Zemlja snova

Zemlja snova

Foto: ADJ / BR


Elmar Haardt je berlinski fotograf koji sada izlaže u Umjetničkoj galeriji MEWO u bavarskom Memmingenu. Svi radovi koji su tu predstavljeni odnose se na prizore iz Amerike, u trenucima što ih je umjetnik lovio za svojih putovanja onamo u nekoliko navrata. Zajedničko im je propitivanje snova o sreći i bogatstvu, kakvi su u taj novi svijet stoljećima privlačili ljude sa svih drugih kontinenata.


Umjetnik dokumentira različite krajolike, pokazujući kako se u snove o neograničenim mogućnostima umiješaju pojedinosti stvarnoga života. Čini to na neuobičajen način: snimke velikog formata fokusira na panorame, pa radi mnogo pojedinačnih slika, koje kasnije spaja na računalu i tako dobiva posve novu kvalitetu prikaza krajolika.

Zemlja snova

Zemlja snova

Foto: ADJ / BR

Stoga naslov "Zemlja snova" skriva i ironičan smisao: široka prostranstva i pulsirajuće metropole, ta mjesta neutažene čežnje za boljom budućnošću, često postaju karikature velikih očekivanja, u kojima su mnogi našli samo razočaranje. Haardtovom oštrom oku ništa ne promiče – uništena priroda, industrijska pustoš, napuštene ruševine... Naizgled pejzažna fotografija zapravo je duboka društvena analiza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!